Το κλειδί της ευεξίας!

wellbeing«Δεν ξέρω τι σας επιφυλάσσει η μοίρα  , αλλά ένα πράγμα ξέρω : οι μόνοι ανάμεσά σας που θα είναι πραγματικά ευτυχισμένοι, είναι εκείνοι που αναζήτησαν και βρήκαν τον τρόπο να εξυπηρετούν και να προσφέρουν» . (Άλμπερτ Σβάιτσερ νομπελίστας)

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και του UCLA  πρόσφατα ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι  που εξυπηρέτησαν ή αφοσιώθηκαν σε ένα αλτρουιστικό σκοπό ήταν πιο ευτυχισμένοι ( ευδαιμονικός αλτρουισμός )  , καθώς και ότι είχαν χαμηλά επίπεδα φλεγμονώδους  γονιδιακής έκφρασης  και αντίστοιχα  υψηλά επίπεδα  αντι-ιικών αντισωμάτων.

Σε αντίθεση , οι άνθρωποι οι οποίοι χαρακτηρίζονται   περισσότερο  της  «στιγμιαίας ικανοποίησης» ως  μέσο της ευτυχίας ( ηδονική ευημερία ) είχαν υψηλά επίπεδα φλεγμονώδους γονιδιακής έκφρασης  και χαμηλά αντι-ιικά αντισώματα,  παρόμοιας έκφρασης  με καταθλιπτικούς  ή έντονα αγχωμένους ανθρώπους.

Επίσης ,  αν και οι άνθρωποι  σε «ηδονική ευημερία» εξελίσσονται  εξίσου καλά συναισθηματικά όσο και οι άνθρωποι με «αλτρουιστικό» τρόπο ζωής ,  κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στη μελέτη (η οποία διήρκεσε ένα μήνα) ,  είναι πιθανό ότι η σωματική υγεία των πρώτων μακροπρόθεσμα θα μειωθεί σε σύγκριση με τους ομολόγους τους στη μελέτη , καθώς εκτίθεται σε μεγαλύτερο  κίνδυνο  το ανοσοποιητικό τους σύστημα.  Σε βάθος  χρόνου  οι «ηδονικοί» άνθρωποι  είναι  πιο πιθανό να εμφανίσουν τελικά όχι μόνο τη σωματική αλλά και  τη συναισθηματική φθορά .

Μερικοί περισσότεροι λόγοι για προσφορά :

Κοινωνική επαφή . Οι  υγιείς σχέσεις είναι ένα σημαντικό συστατικό της ανθρώπινης ολοκλήρωσης  . Ωστόσο , καθώς η κοινωνία  γίνεται  δυστυχώς  πιο κατακερματισμένη , δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους  (κυρίως  εκείνων που ζουν σε μια μεγάλη πόλη )  να αισθάνονται απομονωμένοι . Το αίσθημα του  «ανήκειν»  και  η συμμετοχή  σε κοινωνικές ομάδες  δημιουργούν ασφάλεια και εξελίσσουν  τις προσωπικές  δεξιότητες.

Να νιώθουμε χρήσιμοι . Αν «κολλήσουμε»  στην καταθλιπτική διάθεση , οι σκέψεις μας  μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε «Ποιο είναι το νόημα;» και «Είμαι άχρηστος». Αν μεταβάλλουμε  τις σκέψεις  μας  επιλέγοντας και εξυπηρετώντας  ένα συγκεκριμένο στόχο προσφοράς  μέσω εθελοντισμού ή άλλων δράσεων ,  μπορούμε να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο .

Απόσπαση προσοχής από τα δικά μας προβλήματα . Προσφέροντας  και δίνοντας τη σωστή ενέργεια σε μη «εγωκεντρικούς» σκοπούς  , έχουμε τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από το στρες  και τη διαρκή πνευματική  ενασχόληση  με τα δικά μας θέματα,  γεγονός  που μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την ψυχική μας υγεία ως μέσο αποφόρτισης.

Ανακάλυψη δεξιοτήτων . Μέσω των  κοινωνικών δραστηριοτήτων ή του εθελοντισμού , συχνά ανακαλύπτουμε προσωπικές  δυνατότητες και δεξιότητες  σε διάφορους τομείς  που ούτε καν  φανταζόμασταν. Άμεσα αισθανόμαστε πιο χρήσιμοι και αυτόματα  τονώνεται  η αυτοπεποίθησή μας.

 

Καθημερινοί τρόποι   :

1. Κάντε  στους ανθρώπους  φιλοφρονήσεις .

2 . Ευχαριστήστε  τον ταμία στα ψώνια σας .

3 . Καλέστε έναν φίλο και ρωτήστε τον τι κάνει . Γίνετε καλοί ακροατές .

4. Κρατήστε ανοιχτή την πόρτα  για τον  επόμενο στις καθημερινές σας συναλλαγές  .

5. Αφήστε κάποιον να σας προσπεράσει στην οδήγηση  (χωρίς  χειρονομίες ή χαρακτηρισμούς ) .

6. Ενθαρρύνετε ένα φίλο ή μέλος της οικογένειας όταν είναι αβέβαιοι  ή  χωρίς κίνητρα.

7. Χαμογελάτε συχνά.

8. Μιλήστε θετικά  για την  ημέρα μην είστε  «μίζεροι».

9.Προσπαθήστε να είστε φιλικοί  και καλοπροαίρετοι.

Ο δρόμος για την ευτυχία  και την ευημερία είναι δύσκολος  και δύσβατος  για όλους  μας. Η συμπεριφορά  όπως  και η διάθεση μας,  μπορεί να μεταβληθεί προς το καλύτερο όταν αντιμετωπίζουμε τη ζωή και τους άλλους  με θετική προσέγγιση αναζητώντας  σε αυτούς αλλά και σε  εμάς τα καλύτερα στοιχεία.