Κύηση και λοχεία

Η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να είναι μια από τις πιο χαρούμενες εμπειρίες της ζωής μας. Μπορεί να αλλάξει τις ζωές μας προς το καλύτερο, να μας δώσει νέο νόημα και σκοπό. Ωστόσο , μπορεί επίσης να αποτελέσει πηγή άγχους , να δοκιμάσει τις σχέσεις μας , να προκαλέσει δυσκολίες και σύγχυση στους ρόλους. Επίσης, εάν υπάρχουν επιπλοκές, όπως ζητήματα υγείας ή οικονομικές δυσκολίες, μπορεί να οδηγήσει σε θλίψη, επώδυνες αλλαγές ζωής και απρόβλεπτες προκλήσεις. Οι μη σχεδιασμένες εγκυμοσύνες μπορούν να δημιουργήσουν έντονη πίεση. Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες ή η έλλειψη προετοιμασίας των νέων γονιών μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα. Το να είσαι γονιός είναι ίσως η πιο αγαπημένη και σκληρή ταυτόχρονα εργασία που θα έχεις ποτέ!
Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση για τη μητέρα, με ανάγκη για βοήθεια και κατανόηση από το σύντροφο της, ο οποίος είναι επίσης υπό πίεση. Τα προβλήματα σε μια σχέση είναι πιθανό να χειροτερέψουν με την άφιξη ενός παιδιού, εκτός και αν αναλυθούν στη ψυχοθεραπεία και από τους δύο συντρόφους. Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα στρεσογόνος διαδικασία , και η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τις μητέρες και τις οικογένειές τους στη διαχείριση των ευθυνών, των επιλογών, και των συναισθηματικών εντάσεων που μπορούν μερικές φορές να προκύψουν στην περίοδο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την εγκυμοσύνη
 
Ο προγραμματισμός μιας εγκυμοσύνης είναι συχνά μια διαδικασία άγχους και προβληματισμού για τη σύγχρονη γυναίκα. Οι δυσκολίες στη σύλληψη, η αμφιθυμία σχετικά με τον μητρικό ρόλο αλλά και οι όποιοι φόβοι και αμφιβολίες σχετικά με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό χρειάζεται να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά. Ειδικότερα, οι χρονιές προσπάθειες απόκτησης ενός παιδιού , με φυσικό τρόπο ή εξωσωματική μέθοδο, μπορεί να έχουν πολύ αρνητικές συνέπειες στον γυναικείο ψυχισμό.
Επιπρόσθετα, η απρογραμμάτιστη ή η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να είναι μια ιδιαίτερα ψυχοφθόρος κατάσταση για τη γυναίκα με αρνητικές συνέπειες τόσο για την ίδια όσο και για την ποιότητα της σχέσης με το μωρό και χρήζει ψυχολογικής παρέμβασης.
Μερικές φορές μια γυναίκα μπορεί να αναπτύξει κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της κύησης ή και μετά τον τοκετό. Μια σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να πάρει τη μορφή της επιλόχειας κατάθλιψης. Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια κατάσταση θλίψης, ανασφάλειας ως προς τον μητρικό ρόλο με φοβίες και ευερεθιστότητα που μπορεί να έχει έντονη εικόνα και να οδηγήσει σε μεγάλη έκπτωση στη λειτουργικότητα. Ειδικά εάν υπάρχει παλιό ιστορικό κατάθλιψης υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να ξαναπαρουσιαστεί και κατά τη λοχεία. Η επιλόχειος κατάθλιψη , λόγω της μεγάλης της έντασης άλλα και της σημαντικής της παρεμβολής σε ένα τόσο σημαντικό μεταβατικό στάδιο της ζωής, όπως είναι αυτό της γέννησης και της μητρότητας, είναι απαραίτητο να προληφθεί ή έστω να αναγνωρισθεί και να αντιμετωπισθεί έγκαιρα.
 
Συμπερασματικά, η διαδικασία της γέννησης ενός παιδιού, από τις αρχικές σκέψεις σχετικά με τον προγραμματισμό μιας εγκυμοσύνης έως και μετά τον τοκετό, αποτελεί μια μοναδική ψυχολογική διαδρομή για την κάθε γυναίκα, η οποία μπορεί στην πορεία της να χρειαστεί στήριξη και βοήθεια. Η ψυχοθεραπεία από τους εξειδικευμένους μας συνεργάτες μπορεί να να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων με τρόπο αποτελεσματικό και ουσιαστικό με κατανόηση και ειλικρινή διάθεση για βοήθεια.