Bulling-Σχολικός εκφοβισμός

Tο φθινόπωρο οι γονείς είμαστε απασχολημένοι  με την προετοιμασία των παιδιών μας για το σχολείο. Κάνουμε  εξορμήσεις της τελευταίας στιγμής στα καταστήματα σχολικών ειδών, προσπαθώντας να καλύψουμε όλες τις ανάγκες που πιθανόν προκύψουν από τις σχολικές δραστηριότητες, ελπίζοντας να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε όλα.

Για τα παιδιά η επιστροφή στο σχολείο είναι η αρχή μιας νέας εποχής και είναι γεμάτη με ανάμικτα συναισθήματα. Υπάρχει ο ενθουσιασμός που θα δουν και πάλι τους φίλους τους και θα μοιραστούν τα νέα των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά ακόμη και ο κοινωνικός περίγυρος των παιδιών έχει ,δυστυχώς, τους κινδύνους του. Για πολλά παιδιά η επιστροφή στο σχολείο σημαίνει επιστροφή στον καθημερινό εκφοβισμό. Για άλλα, υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί να γίνουν ο επόμενος στόχος ενός “νταή” κατά την διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς. Υπάρχουν πολλά παιδιά που φοβούνται στην ιδέα και μόνο ότι μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν κάποιον “νταή”, και αισθάνονται ανασφαλή στο ίδιο τους το σχολείο.

Δόθηκε  πολλή προσοχή στην έννοια του  εκφοβισμού κατά την διάρκεια των τελευταίων  χρόνων, και έχουμε εξοικειωθεί με το πόσο τραγικά μπορούν να γίνουν τα αποτελέσματα του bullying για μερικά παιδιά και τις οικογένειές τους. Ευτυχώς υπήρξε σημαντική αλλαγή στον τρόπο που τα σχολεία ,πλέον, αντιμετωπίζουν το bullying. Αντί να προεξοφλούν ως παιδαριώδη την αντικοινωνική αυτή συμπεριφορά, τα περισσότερα σχολεία έχουν αναπτύξει προοδευτικές πολιτικές κατά του εκφοβισμού και  εφαρμόζουν προληπτικά πρωτόκολλα. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική πρόοδο, και είναι αναγκαίο οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια. Εκτός, όμως, από αυτό θα πρέπει να μιλήσουμε με τα παιδιά μας για το φαινόμενο του εκφοβισμού και να τα εφοδιάσουμε με τα κατάλληλα “εργαλεία” ώστε να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν μία τέτοια περίπτωση.

Παρά το γεγονός ότι έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στο ότι ο εκφοβισμός δεν είναι κάτι που πρόκειται να εξαφανιστεί. Ο εκφοβισμός υπήρχε και θα υπάρχει όσο υπάρχουν άνθρωποι. Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και η έννοια της εξουσίας και η κατάχρησή της  χρησιμοποιείται σε πολλές εκφάνσεις των κοινωνικών του σχέσεων. Το bullying συνεχίζει να υπάρχει και στον κόσμο των ενηλίκων, αλλά αν βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους καταστάσεις και να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εξουσία με θετικό τρόπο, θα αναθρέψουμε σωστούς πολίτες, οι οποίοι δεν θα χρειάζονται να εκφοβίζουν ώστε να αποδεικνύουν την  ισχύ τους.

Τα περισσότερα παιδιά δείχνουν ότι το «νταηλίκι» συμβαίνει στο σχολείο τους, και τα περισσότερα λένε ότι κάποια στιγμή έχουν αποτελέσει θύμα εκφοβισμού. Είναι σημαντικό να συζητήσουμε  με τα παιδιά μας και να τους υποδείξουμε τρόπους με τους οποίους να ανταποκριθούν με επιτυχία σε έναν τέτοιο κίνδυνο, αλλιώς  θα μπορούσαν  να καταλήξουν στον αντίποδα της αντικοινωνικής αυτής συμπεριφοράς και να αναδειχθούν νέοι νταήδες .

Μερικές συμβουλές που μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες για τα παιδιά μας είναι οι εξής:

  1. Βρείτε «ανθρώπινες άγκυρες». Γνωρίστε τους δασκάλους και τους διοικητικούς υπαλλήλους στο σχολείο και βρείτε διαύλους επικοινωνίας  μεταξύ του προσωπικού του σχολείου και του παιδιού σας. Εάν το παιδί σας αισθάνεται ασφαλές στη σχέση με έναν έμπιστο ενήλικα στο σχολείο είναι πολύ πιο πιθανό να ζητήσει βοήθεια, καθώς επίσης  θα είναι σε θέση να περνά το χρόνο του με κάποιον ενήλικα εμπιστοσύνης αν οι διαπροσωπικές σχέσεις με τους συνομηλίκους του δυσκολέψουν για κάποιο λόγο.
  2. Υπάρχει ασφάλεια στο πλήθος. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί το σύστημα του «κολλητού» όποτε είναι δυνατόν. Με αυτόν τον τρόπο, επίσης, μπορούν και τα ίδια να προσφέρουν τη βοήθειά τους στους φίλους τους . Συνήθως, ο μοναχικός συμμαθητής γίνεται ο αγαπημένος στόχος του “νταή”. Ακόμα κι αν το παιδί σας δεν είναι θύμα bullying, με την δημιουργία φιλικών γκρουπ, ενθαρρύνεται να αναπτύξει σχέσεις με παιδιά που ζουν στο σχολικό περιθώριο αναζητώντας κοινά ενδιαφέροντα και διαύλους επικοινωνίας . Αυτός είναι ,επίσης, ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αναπτυχθεί η έννοια της συμπόνιας και της κοινωνικής ευαισθησίας στα παιδιά μας.
  3.  Να μην αποδεχθεί το ρόλο του θύματος. Οι νταήδες χρειάζονται τα θύματα και ψάχνουν για το παιδί που μπορούν να εκφοβίσουν με επιτυχία το οποίο είναι φυσικό να αναστατωθεί από ένα νταή. Είμαστε άνθρωποι και τα συναισθήματά μας πληγώνονται, αλλά πρέπει να ενθαρρύνουμε το παιδί να μην δείξει στον νταή ότι πειράχθηκε από την συμπεριφορά του. Είναι πολύ δύσκολο να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας και να μην αντιδράσουμε, αλλά με τον τρόπο αυτό κατορθώνουμε να μην «ρίχνουμε λάδι στη φωτιά». Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει κάποια «εργαλεία» για να ηρεμεί και να διαχειρίζεται τις αντιδράσεις του. Μερικές προτάσεις είναι να μετρά μέχρι το 10, να παίρνει βαθιές αναπνοές, να φαντάζεται τη συρρίκνωση αυτού που το εκφοβίζει, να υπενθυμίζει στον εαυτό του ότι είναι δυνατό και μπορεί να χειριστεί αυτό που του συμβαίνει και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να το βοηθήσει . Αν ο νταής δεν δεχτεί την  αντίδρασή του θα χάσει σύντομα το ενδιαφέρον για το παιδί σας.
  4. 4.               Να έχει  αυτοπεποίθηση και να είναι κατηγορηματικό. Να απομακρυνθεί και να δείχνει αδιάφορο. Το παιδί αν αποφασίσει να αντιδράσει θα πρέπει να πει σθεναρά στον νταή  να σταματήσει, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με αυτοπεποίθηση και ηρεμία. Εξασκηθείτε με το παιδί σας πώς θα μπορούσε να αντιδράσει σαν να μην το νοιάζει, και  βοηθήστε το να καταλάβει ότι η εμπιστοσύνη στον εαυτό του  χτίζεται μέσα από την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.
  5. Συζητείστε με το παιδί σας για οτιδήποτε το απασχολεί. Δεν θέλουμε την «εμφιάλωση» συναισθημάτων και την εσωτερίκευση του εκφοβισμού. Είναι σημαντικό να μιλήσει σε σας, ή σε κάποιον άλλον έμπιστο ενήλικα, προκειμένου να εξωτερικεύσει τα συναισθήματα που χρειάστηκε να ελέγξει και να κρύψει μέσα του ακολουθώντας το βήμα 3 ή οτιδήποτε άλλο έχει την ανάγκη να εκφράσει. Η μη εξωτερίκευση συναισθημάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε  σοβαρά προβλήματα άγχους, αυτοεκτίμησης και κατάθλιψης.
  6. Ουσιαστικός οικογενειακός δεσμός. Δώστε να καταλάβει στο παιδί σας ότι μπορεί να σας μιλήσει οποιαδήποτε στιγμή και για οποιοδήποτε θέμα το απασχολεί. Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι έχει τα πιο σημαντικά πράγματα στον κόσμο, δηλαδή, ένα ασφαλές σπίτι και γονείς που νοιάζονται γι 'αυτό. Όταν ο κόσμος του φαίνεται δυσβάσταχτος , πρέπει να του υπενθυμίσουμε ότι είμαστε το ασφαλές λιμάνι της ζωή του. Πρέπει να του υπενθυμίσουμε ότι οι δυσκολίες με τους συνομηλίκους του θα περάσουν, και ότι η υποστήριξη  και η αγάπη της οικογένειάς του είναι μόνιμη. Το πιο σημαντικό πράγμα που θα προστατεύσει το παιδί σας καλύτερα από οτιδήποτε είναι μια στιβαρή  και ασφαλή σχέση μαζί σας.
  7. Ο νταής είναι ο πραγματικός χαμένος σε όλα αυτά. Τονίστε στο παιδί σας ότι ο νταής είναι το πιο ανασφαλές πρόσωπο σε σχέση με όλους. Αν κάποιος αισθάνεται καλά για τον εαυτό του, τότε δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εκφοβίσει. Τονίστε ότι το παιδί που εκφοβίζει είναι πραγματικά πολύ ανασφαλές και δυστυχισμένο, και ενθαρρύνετε το παιδί σας να το συμπονέσει, αν είναι δυνατόν. Ο μηχανισμός είναι ο εξής : Ο νταής προσπαθεί να δείξει «ψηλότερος» , μειώνοντας τους άλλους.

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω:

ή απευθείας μέσω του site μας : https://www.therapy4all.gr/