Ψυχόδραμα

ΤΟ ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Το ψυχόδραμα είναι μια μέθοδος ομαδικής ψυχοθεραπείας η οποία βασίζεται στην συνεργασία  θεατρικών και ψυχοθεραπευτικών  τεχνικών και  αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει και να βοηθήσει τα άτομα  να εκφράζουν τα δικά τους προσωπικά βιώματα, τα συναισθήματα τους  καθώς και τα προβλήματα που τα απασχολούν  με το να τα παρουσιάζουν σαν θεατρικό έργο σε σκηνή.

Κύριος εισηγητής της μεθόδου θεωρείται ο Jacob Levy Moreno, ο οποίος παρατήρησε ότι η μέθοδος που εφάρμοζε μια ομάδα ηθοποιών για την επεξεργασία των προσωπικών τους  βιωμάτων και προβλημάτων επέφερε σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις στην προσωπικότητά τους, είχε δηλαδή μια ψυχοθεραπευτική διάσταση. Η μέθοδος αυτή είχε ως βάση  να  παρουσιάζουν  σαν θεατρικό έργο  στην σκηνή του θεάτρου όλα  τα προβλήματα και τα βιώματα που τους απασχολούσαν.  Μετά από αυτό, ο Moreno ίδρυσε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα το αυτοσχέδιο θέατρο στη Βιέννη, μέσα στο οποίο ασκούσε την ψυχοθεραπευτική μέθοδο που ονόμασε  ψυχόδραμα και στη δεκαετία του '30 μετέβη στην Νέα Υόρκη, όπου θεμελίωσε ερευνητικά και θεωρητικά τις αρχές του Ψυχοδράματος. Πέθανε από ανίατη νόσο το 1974, έπειτα από 60 χρόνια συνεχούς ενασχόλησης με το ψυχόδραμα.

Το ψυχόδραμα, είναι  μια πολύ ενεργητική μορφή ομαδικής ψυχοθεραπείας, η οποία μέσα από  την προσέγγιση του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, αποσκοπεί στο να του δώσει την δυνατότητα για  μια αποτελεσματική διαχείριση  των καταστάσεων που τον απασχολούν και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο «εδώ  και τώρα».  Ειδικότερα,  περιλαμβάνει το σώμα ως βασικό στοιχείο της θεραπευτικής διαδικασίας, και μέσω αυτού εκφράζονται τα  συναισθήματα και οι εσωτερικευμένες  αναμνήσεις που έχει κάθε άνθρωπος. Το ψυχόδραμα χρησιμοποιεί μεθόδους που περιέχουν  αυθόρμητη δράση. Στη δράση αυτή εμπεριέχονται άμεσα όλο το σώμα και όλες οι αισθήσεις.

ΣΕ  ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

 Το ψυχόδραμά αφορά όλους τους ανθρώπους, παιδιά και ενήλικες,  και απευθύνεται σε πολλές και διαφορετικές πλευρές και τομείς της ζωής τους, όπως: 

·         Στην αντιμετώπιση κρίσεων στον  τομέα των σχέσεων

·          Στην επίλυση δυσκολιών στην  λειτουργία της οικογένειας

·         Στους  τομείς  της εκπαίδευσης και της εργασίας

·         Στην θεραπεία συμπτωμάτων που πηγάζουν από ψυχολογικά αίτια  

·         Στην ανάπτυξη  αυτογνωσίας

·         Στην διερεύνηση του εαυτού και την  βελτίωση της προσωπικότητας

Το Ψυχόδραμα δεν χρησιμοποιείται μόνο ως ψυχοθεραπευτική μέθοδος αλλά μπορεί να έχει και παιδαγωγικό και οργανωτικό χαρακτήρα. Πολλά σχολεία έχουν υιοθετήσει μια μορφή του ψυχοδράματος με σκοπό την εκπαίδευση των παιδιών και των εκπαιδευτικών σε κοινωνικές δεξιότητες και στην ανάπτυξη υγιούς επικοινωνίας μεταξύ τους . Επιπλέον,  πολλές μεγάλες εταιρείες  και οργανισμοί   το έχουν υιοθετήσει ως μέσον επίλυσης των δυσκολιών επικοινωνίας μεταξύ του προσωπικού στους εργασιακούς χώρους ή των προσωπικών εντάσεων που επηρεάζουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Σε προσωπικό επίπεδο, το ψυχόδραμα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία αυτογνωσίας.  Έτσι έχει διαπιστωθεί πως η ψυχοθεραπευτική αυτή  μέθοδος έχει  άμεση επίδραση στον τρόπο σκέψης και  στον τρόπο που ένα άτομο  βιώνει τα συναισθήματα του. Παράλληλα  μπορεί να αλλάξει την στάση που τηρεί το άτομο μέσα στην κοινωνία αλλά και μέσα στην οικογένεια του και μπορεί να βοηθήσει  στην   ανακάλυψη και την σταθεροποίηση της προσωπικής του ταυτότητας καθώς και στην αύξηση  των στοιχείων  της δημιουργικότητας και του αυθορμητισμού στην προσωπικότητα του.