Τι είναι ο εθισμός στο Διαδίκτυο ;

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο περιγράφεται ως  μια  διαταραχή ελέγχου των παρορμήσεων , η οποία  είναι πολύ παρόμοια με τον παθολογικό τζόγο . Ορισμένοι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να αναπτύξουν ένα συναισθηματικό δεσμό με τους  on- line φίλους  και τις δραστηριότητες  που δημιουργούν στις οθόνες των υπολογιστών τους . Οι  χρήστες  του μπορούν να απολαμβάνουν  την χρήση του με σκοπό  να κοινωνικοποιηθούν , να ανταλλάσουν  ιδέες  με τη χρήση των chat rooms  και των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης ,  ή μέσω  δημιουργίας  " εικονικών κοινοτήτων ".  Άλλοι χρήστες του Διαδικτύου περνούν ατελείωτες ώρες  ερευνώντας θέματα ενδιαφέροντος  on-line ή ασχολούμενοι  με το  "blogging " . Blogging είναι μια σύμπτυξη  του όρου "Web log",  κατά την οποία ένα άτομο  δημοσιεύει σχόλια ή απόψεις επί γεγονότων  ανά τακτά χρονικά διαστήματα .

Τα άτομα που πάσχουν από εθισμό στο Διαδίκτυο χρησιμοποιούν τον εικονικό-φαντασιακό κόσμο του  για να συνδεθούν  με πραγματικούς ανθρώπους  μέσω του Διαδικτύου , ως υποκατάστατο για μια πραγματική ανθρώπινη σχέση , την  οποία δεν είναι σε θέση ή δεν τολμούν  να επιτύχουν κανονικά .

 

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια του εθισμού στο Διαδίκτυο ;

Επίμονη ενασχόληση με το Internet . ( Συνεχείς σκέψεις σχετικά με τις προηγούμενες on- line δραστηριότητες  ή αναμονή για την επόμενη on-line σύνδεση ).

Χρήση του Διαδικτύου σε αυξανόμενες ποσότητες του χρόνου , προκειμένου να επιτύχει  ικανοποίηση .

Επαναλαμβανόμενες , ανεπιτυχείς προσπάθειες  για  έλεγχο , περιορισμό ή διακοπή  της χρήσης  του Διαδικτύου .

Αισθήματα  ανησυχίας , κατήφειας , μειωμένης διάθεσης  ή ευερεθιστότητας  όταν προσπαθούν να μειώσουν τη χρήση του Διαδικτύου .

Κίνδυνος  απώλειας  σχέσεων  , εργασίας , εκπαίδευσης  λόγω  της  χρήσης  του Διαδικτύου.

Ψεύδεται  στα μέλη της οικογένειας  , σε φίλους  ή άλλους  με σκοπό  να αποκρύψει την έκταση της ενασχόλησης  με το Διαδίκτυο.

Η χρήση του Διαδικτύου είναι ένας τρόπος  να ξεφύγουν από τα προβλήματα ή να ανακουφίσουν  μια διάθεση δυσφορίας . ( π.χ. αισθήματα απελπισίας , ενοχής , άγχους , κατάθλιψης ).

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις ;

Ο εθισμός-εξάρτηση από το  Διαδίκτυο οδηγεί σε προσωπικά, οικογενειακά , οικονομικά και επαγγελματικά προβλήματα  που έχουν  κοινά  χαρακτηριστικά με τις  περισσότερες  μορφές  άλλων εθιστικών-εξαρτητικών  συμπεριφορών . Τα άτομα που πάσχουν από εθισμό στο Διαδίκτυο περνούν τον περισσότερο χρόνο σε μοναχικές δραστηριότητες  , ξοδεύουν λιγότερο χρόνο με πραγματικούς ανθρώπους στη ζωή τους , και ενίοτε θεωρούνται  ως κοινωνικά αδέξιοι . Συχνά  προσπαθούν να αποκρύψουν  την ποσότητα  του χρόνου που δαπανούν  σε απευθείας σύνδεση, γεγονός που τους οδηγεί  σε δυσπιστία και  διατάραξη της ποιότητας  των καθημερινών σχέσεων.

Μερικοί  μπορεί να δημιουργούν  διαδικτυακά  πρόσωπα ή προφίλ  που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα  . Τα άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για τη δημιουργία μιας εικονικής διαδικτυακής  ζωής είναι εκείνα που υποφέρουν από χαμηλή αυτο εκτίμηση, με ενδεχόμενα  αισθήματα ανεπάρκειας  και  συχνό φόβο αποδοκιμασίας .Συχνά μπορούν να συνοδευτούν από  κλινικές εκδηλώσεις  άγχους και κατάθλιψης.

Η προσπάθεια περιορισμού χρήσης του προκαλεί  ποικίλλες  αντιδράσεις όπως  : θυμό, κατάθλιψη , ανακούφιση , άγχος , φόβο , ευερεθιστότητα , θλίψη , πλήξη , νευρικότητα, αναβλητικότητα . Δεν είναι καθόλου σπάνια και τα σωματικά προβλήματα όπως : σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα , ξηροφθαλμία  , μυαλγίες , κεφαλαλγίες , διατροφικές διαταραχές  ,παραμέληση  προσωπικής υγιεινής , διαταραχές του ύπνου .

 

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθηθεί?

Το γνωσιακό-συμπεριφορικό μοντέλο ψυχοθεραπείας, η συμβουλευτική στην οικογένεια, οι ψυχοθεραπευτικές ομάδες απεξάρτησης ακόμα και η φαρμακοθεραπεία  χρησιμοποιούνται ως  μέσα επίλυσης. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η οικογένεια  στην ανάδειξη του προβλήματος  μέσω  κινητοποιητικής συνέντευξης- προσέγγισης  των πιο ευαίσθητων ηλικιακά ομάδων ( παιδιά και έφηβοι) και η δημιουργία του ανάλογου υποστηρικτικού πλαισίου.