Τα πραγματικά οφέλη του ρίσκου στη ζωή μας

goldfish jumping out of the waterΕίναι  Παρασκευή το βράδυ και έχετε σχεδιάσει   να συναντήσετε φίλους για δείπνο. Αν θέλετε να εξασφαλίσετε ότι την σίγουρη ικανοποίηση όλων, θα παραγγείλετε πίτσα ή σουβλάκια. Αν παραγγείλετε ένα είδος  κουζίνας που δεν έχετε δοκιμάσει πριν (σούσι, γιατί όχι;) διατρέχετε τον κίνδυνο να μη σας αρέσει καθόλου και να μείνετε νηστικοί -αλλά ταυτόχρονα  μπορεί επίσης να σας οδηγήσει στην ανακάλυψη μια απίθανης γεύσης που δε θα γνωρίζατε αλλιώς.

Πραγματικά , οι χαρούμενοι  άνθρωποι φαίνεται να έχουν μια διαισθητική κατανόηση του γεγονότος ότι  ευτυχία δεν είναι μόνο να κάνεις τα πράγματα που σου αρέσουν αποδεδειγμένα . Απαιτούνται , επίσης, για την προσωπική ανάπτυξη και περιπέτειες- εμπειρίες  πέρα ​​από τα όρια της ζώνης άνεσης που έχουμε φτιάξει . Οι χαρούμενοι άνθρωποι, είναι, με απλά λόγια, περίεργοι(με την καλή έννοια) και περιπετειώδεις.

Η περιέργεια - μην γνωρίζοντας τι θα επακολουθήσει αυτής  -είναι ουσιαστικά μια κατάσταση ανησυχίας . Ωστόσο, η περιέργεια, όπως φαίνεται, είναι σε μεγάλο βαθμό συνώνυμη  με την εξερεύνηση-συχνά με κόστος τη  στιγμιαία δυσφορία . Οι  άνθρωποι που εξερευνούν γενικά αποδέχονται την ιδέα ότι ενώ είναι δυσάρεστη και δύσκολη πολλές φορές η διαδρομή αυτή , καταλαβαίνουν πως είναι η πιο άμεση διαδρομή για να γίνει ισχυρότεροι και πιο σοφοί . Στην πραγματικότητα, φαίνεται  ότι περίεργοι άνθρωποι επενδύουν σε δραστηριότητες που τους προκαλούν αρχικά δυσφορία ως εφαλτήριο για ανώτερες καταστάσεις σε προσωπική ψυχολογία και ευτυχία.

Φυσικά, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στη ζωή, όπου ο καλύτερος τρόπος για να αυξηθεί η ικανοποίηση σας είναι απλά να κάνετε  ότι ξέρετε  πως θα σας κάνει να αισθανθείτε καλά, πχ  ακούγοντας  το αγαπημένο σας τραγούδι  ή να κάνοντας σχέδια  να δείτε  τον καλύτερο σας  φίλο. Όμως, από καιρό σε καιρό, αξίζει να αναζητούμε μια εμπειρία που είναι νέα, περίπλοκη, αβέβαιη, ή ακόμη και ανατρεπτική . Οι πιο χαρούμενοι  άνθρωποι επιλέγουν και τα δύο, έτσι ώστε να μπορούν να επωφεληθούν, σε διάφορες χρονικές στιγμές, από παλιές και καινούργιες εμπειρίες ζωής.