Πώς βοηθά ο Σωκράτης στην κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη συχνά χαρακτηρίζεται ως ένα συναίσθημα «σαν να έχεις κολλήσει στην ομίχλη» και διακατέχεται από πλήθος αρνητικών σκέψεων και πεποιθήσεων, αυξάνοντας το αίσθημα δυσκολίας διαχείρησης της καθημερινότητας

Μία απλή θεραπευτική τεχνική, της γνωσιακής συμπεριφοριστικής θεραπείας (CBT), μπορεί να βοηθήσει ώστε να βελτιωθεί και να ξεκαθαρίσει η σκέψη.Οι έρευνες, αναφέρουν ότι η Σωκρατική (μαιευτική) μέθοδος, μπορεί να βοηθησει άτομα με κατάθλιψη να βελτιώσουν τη διάθεσή τους αμφισβητώντας τις αρνητικές σκέψεις τους. 

Ο Σωκράτης από τον οποίο πήρε το όνομα της η μέθοδος, χρησιμοποιούσε μια σειρά από ερωτήσεις στους μαθητές του, βοηθώντας τους να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε συμπεράσματα που απορρέουν από τους ίδιους κι οχι από κάποια καθοδηγούμενη απάντηση.

Με βάση την παραπάνω μεθοδολογία, η θεραπευτική προσέγγιση CBT χρησιμοποιεί μία σειρά ερωτήσεων καθοδηγούμενες από τον θεραπευτή με σκοπό να βοηθήσουν το άτομο να επανεξετάσει τις επιβλαβείς αντιλήψεις/ σκέψεις για τον εαυτό του και τον κόσμο.Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο αυτή, οι θεραπευτές δίδάσκουν στο θεραπευόμενο τον τρόπο, με τον οποίο μπορεί να αναρωτηθεί, ώστε να αναπτύξει την ικανότητα να βλέπει το πρόβλημα στην πραγματική του διαστάση και εν συνεχεία να βρει τη λύση από μόνος του,  σε αντίθεση με άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις.  Η Σωκρατική (μαιευτική) μέθοδος δεν είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί από κάποιον θεραπευτή, αλλά ο οποιοσδήποτε αναζητά να απαλλαχθεί από αρνητικές σκέψεις μπορεί να εφαρμόσει αυτήν την τεχνική στον εαυτό του.

Για παράδειγμα για κάποιον ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με το συναίσθημα της αποτυχίας αμέσως μετά από ένα διαζύγιο, ο θεραπευτής θα μπορούσε να κάνει τις εξής ερωτήσεις: «Όποιος χωρίζει είναι αποτυχημένος;» «Μπορείτε να σκεφτείτε κάποιον για τον οποίο αυτό δεν ισχύει;» «Ποια στοιχεία είναι για εσάς ένδειξη επιτυχίας και ως εκ τούτου δεν αποτελούν συνολική αποτυχία; Οι έρευνες συμπέραναν, ότι μετά από τις συνεδρίες στις οποίες ο θεραπευτής είχε χρησιμοποιήσει τη Σωκρατική μέθοδο, οι ασθενείς ανέφεραν μεγαλύτερα συναισθήματα ανακούφισης ως προς τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία (CBT) λειτουργεί έχοντας ως βασική αρχή, ότι η διάθεση του ατόμου και η εικόνα του εαυτού του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις σκέψεις του, η αναγνώριση επομένως αυτών των δυσλειτουργικών προτύπων σκέψης και η αντικατάσταση τους με πιο υγιείς μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της διάθεσης.  Η  CBT εκπαιδεύει τους ασθενείς να αναπτύξουν τις ιδιότητες που χρειάζονται ώστε να γίνουν οι ίδιοι θεραπευτές του εαυτού τους. Οι ασθενείς μαθαίνουν τη διαδικασία να θέτουν ερωτήματα στον εαυτό τους και να γίνονται δύσπιστοι με τις αρνητικές τους σκέψεις.

Η  μέθοδος αυτή δεν αποτελεί μία λύση που θα καλύψει απλώς το πρόβλημα, καθώς η έρευνα έχει αποδείξει ότι αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους στη θεραπεία της κατάθλιψης, με ποσοστό πάνω από 66% να μην πληρούν πλέον τα κριτήρια της κατάθλιψης μετά από μία τέτοια σειρά συνεδριών.
 

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω:

ή απευθείας μέσω του site μας : https://www.therapy4all.gr/