Πώς να βοηθήσετε την κόρη σας να έχει μια υγιή εικόνα για το σώμα της

Δεν είναι εύκολο, δεδομένης της πίεσης να είναι υπερλεπτή και ταυτόχρονα σέξι

Τα κορίτσια του 21ου αιώνα έχουν περισσότερες ευκαιρίες από οποιαδήποτε από τις γενιές που προηγήθηκαν. Αλλά αντιμετωπίζουν επίσης μια σειρά από πιέσεις που δεν έχουν προηγούμενο. Τα κορίτσια αναμένεται να γίνουν εταιρικά στελέχη, χειρουργοί εγκεφάλου και δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αλλά επίσης αναμένεται να είναι όμορφα και σέξι - περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Γι' αυτό η ανατροφή υγιών και ευτυχισμένων κοριτσιών έχει γίνει πιο δύσκολη.

Ως γονείς, γνωρίζουμε ότι καλλιεργώντας μια θετική εικόνα για το σώμα είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει τις κόρες μας να γίνουν υγιείς και ολοκληρωμένοι ενήλικες. Αλλά η κοινωνία μας φαίνεται να έχει εμμονή, περισσότερο από ποτέ, στα νιάτα και την ομορφιά. Και η ομορφιά, περισσότερο από ποτέ, ορίζεται ως «μικρό μέγεθος». Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, το μικρό μέγεθος είναι και πιο σέξι(!). Έτσι μπορεί να αισθάνεται ανασφαλές ακόμα και κάποιο κορίτσι, που είναι εκπληκτικά λεπτό, αν δεν είναι καλά προικισμένο όπου μετράει.

Δεν μιλάμε μόνο για τα κορίτσια που αναπτύσσουν διατροφικές διαταραχές, οι οποίες προκαλούνται από σοβαρά διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματος. Μιλάμε για μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα κοριτσιών που αισθάνονται ότι δεν μπορούν να είναι ευχαριστημένα και να γίνουν αποδεκτά, διότι, ενώ μπορεί να έχουν άριστους βαθμούς στο σχολείο ή καταπληκτικά ταλέντα, δεν πιστεύουν ότι έχουν το σώμα που θα «έπρεπε» να έχουν. Δυστυχώς, αυτό που αισθάνονται ότι θα «έπρεπε» να έχουν είναι το ιδανικό που βλέπουν στα περιοδικά και στην τηλεόραση, το οποίο δεν είναι εφικτό από το 90% των γυναικών.

Φυσικά, υπάρχουν μερικά κορίτσια που - επειδή είναι γενετικά προικισμένα ή επειδή λιμοκτονούν- επιτυγχάνουν αυτό το σούπερ-λεπτό-συν-σούπερ-σέξι σώμα. Αλλά για τις περισσότερες από τις κόρες μας δεν είναι ένας ρεαλιστικός ή επιθυμητός στόχος.

Τα κορίτσια μπορούν να δουν τους εαυτούς τους ως μια συλλογή από μέρη σώματος -στήθη, χείλη, πόδια, μηροί, γλουτοί- τα οποία κρίνουν αυστηρά. Και, φυσικά, κανένα από αυτά δεν σχετίζεται με το ποιες είναι στην πραγματικότητα και τι κάνουν.

Έτσι ποια είναι η υγιής εικόνα του σώματος, και πώς μπορούμε να γαλουχήσουμε αυτήν την ιδέα στις κόρες μας;

Αυτό που θέλουμε για αυτές είναι ένα μέρος ρεαλισμού – μια εύλογη εικόνα για το τι είναι ένα ελκυστικό και υγιές σώμα. Και είναι ένα μέρος αντίληψης- μια αίσθηση ότι αυτό με το οποίο μοιάζουν είναι μία μόνο πτυχή, και όχι κάτι συντριπτικά σημαντικό, όσο το ποιες είναι και τι έχουν να προσφέρουν ως άνθρωποι.

Για να το θέσουμε απλά: Πρέπει να αισθάνονται καλά με το πώς φαίνονται, και να μην επιτρέψουμε στην εμφάνισή τους να κυριαρχεί στην αυτοεκτίμηση τους.

Πώς φτάνουμε εκεί; Δεν λειτουργεί να προσπαθούμε να προσποιούμαστε πως η πίεση να ακολουθούν το μοντέλο της λεπτής και πανέμορφης δεν υπάρχει, ή να τους μιλάμε για το ότι η εμφάνιση δεν έχει να κάνει με το ποιες είναι. Θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι είμαστε εκτός πραγματικότητας. Οπότε τι κάνουμε;

1. Συμπάσχουμε

Αυτό που είναι αποτελεσματικό είναι να ακούτε τις ανησυχίες της κόρης σας, να αναγνωρίζετε την πραγματικότητα των συναισθημάτων της και να την πληροφορήσετε ότι έχετε παλέψει κι εσείς με το αίσθημα του λιγότερου τέλειου σώματός σας. -«Ναι, κοίτα, δεν αγαπούσα ποτέ τους μηρούς μου.» Θέλετε έτσι να μεταφέρετε, σιωπηρά ή ρητά, ότι ενώ κι εσείς έχετε υποφέρει, δεν επηρέασε τη ζωή σας στο να γίνετε αυτός/η που θέλατε να είστε, ή να κάνετε ό,τι θέλετε.

2. Μοντέλο: άνεση για το σώμα

Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι αν έχετε πολύ μεγάλη αγωνία για το σώμα σας, είναι πιθανό να τη μεταφέρετε στην κόρη σας. Τα κορίτσια επηρεάζονται πολύ από το πώς αισθάνονται για αυτά τα πράγματα οι μητέρες τους: Αν η μαμά παραπονιέται κάθε φορά που βάζει ένα ρούχο πως είναι παχιά, ή αναρωτιέται φωναχτά σχετικά με το ποιο ρούχο φαίνεται πιο σέξι, αυτό είναι που η κόρη πρόκειται να ακολουθήσει. Οι μητέρες πρέπει να υιοθετήσουν, σε κάποιο βαθμό, την άνεση - την αποδοχή και να εκτιμούν το σώμα τους για το τι τους επιτρέπει να κάνουν.

Αυτό ισχύει και για το φαγητό, η ώρα του φαγητού πρέπει να σχετίζεται με την απόλαυση, με το χρόνο της οικογένειας και με τη διατροφή. Μπορείτε να ενθαρρύνετε την κόρη σας να τρώει υγιεινά και να της αρέσει να είναι υγιής, αλλά αν λέτε πόσο «κακιά» ήσουν επειδή έφαγες ένα κομμάτι κέικ, ή δηλώσετε, «Εντάξει, αυτό πάει κατ 'ευθείαν στον πισινό μου!» - και οι γυναίκες το λένε αυτό όλη την ώρα - δεν πρόκειται να βοηθήσει.

3. Στρατολογείστε τον μπαμπά

Τα κορίτσια πρέπει να ακούν θετικά σχόλια από τους μπαμπάδες τους, όχι μόνο για το πόσο όμορφες είναι, αλλά και για άλλα χαρακτηριστικά που εκτιμούν. Και τα κορίτσια έχουν ανάγκη να ακούν τους μπαμπάδες να υποστηρίζουν, επίσης, τις συζύγους τους για όλα αυτά που είναι.

Φυσικά, οι μπαμπάδες έχουν ένα πολύ δύσκολο δρόμο να περπατήσουν σε αυτή την ηλικία, όταν οι κόρες τους είναι στην ανάπτυξη, και πρέπει να κάνουν λίγο πίσω την ίδια στιγμή που πρέπει να είναι ενθαρρυντικοί. Σίγουρα τίποτα από αυτά δεν είναι εύκολο. Είναι δύσκολο, αλλά σίγουρα μπορεί να γίνει.

4. Αποφύγετε τη σεξουαλική προσέγγιση

Ένα άλλο κομμάτι που πρέπει να δουλέψετε σχετικά με τη θετική εικόνα για το σώμα -και μια πραγματικά θετική συνολικά εικόνα- είναι να θωρακίσετε τα κορίτσια σας για όσο χρονικό διάστημα μπορείτε από το σεξουαλικό και με εμμονή για το σώμα αντίληψη της ποπ κουλτούρας. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από τα μικρά κορίτσια στα οποία πωλούνται εσώρουχα που λένε «ζουμερό» στο κάτω μέρος ή από το να παρακολουθείτε το Kardashians στην τηλεόραση, δείχνει ότι όλα είναι σχετικά με τον πισινό σας, ή ό,τι εγχέεται στα χείλη σας, ή τη θέση που θα πάρετε, λόγω του πόσο σέξι δείχνετε.

Δεν προτείνουμε να το απαγορεύσετε, αλλά αν πρόκειται να παρακολουθήσουν αυτά τα πράγματα, που οι φίλοι τους παρακολουθούν, θα πρέπει να το παρακολουθήσετε μαζί τους και να μάθουν πόσο ανόητο - αν όχι λυπηρό - αυτό είναι. «Θεέ μου, αυτή η γυναίκα έχει πραγματικά εμμονή με την πίσω μεριά, ή τα μαλλιά της, ή οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι λυπηρό; Τι γίνεται με το μυαλό της;»

5. Χτίστε την ανθεκτικότητα

Η ζωή φέρνει σε όλους δυσκολίες, και μερικές φορές η παγίδα είναι στην αρένα της εμφάνισης. Οι περισσότεροι από εμάς δεν πρόκειται να αγαπήσουμε κάθε τι που έχουμε, αλλά το αντιμετωπίζουμε (και όχι, στις περισσότερες περιπτώσεις, με την πλαστική χειρουργική, τουλάχιστον μέχρι η κόρη σας φτάσει στην ενηλικίωση και αποφασίσει για τον εαυτό της). Μπορείτε να βοηθήσετε με το να συμπάσχετε, αλλά και να έχετε την πεποίθηση πως ό,τι δεν της αρέσει πάνω της δεν είναι ανυπέρβλητο. Καλό είναι να υιοθετήσει δύο από αυτά τα πράγματα στον τρόπο σκέψης της: «Ω, Θεέ μου, αυτό είναι σκληρό. Αυτό δεν είναι αστείο. Αλλά, επίσης, «είμαι δυνατή και θα βρω έναν τρόπο να το αντιμετωπίσω αυτό.»

6. Γυμναστείτε

Δεδομένου ότι δεν θέλετε η κόρη σας να σκέφτεται το σώμα της κυρίως ως έναν τρόπο για να προσελκύει αγόρια, η ευχάριστη σωματική δραστηριότητα είναι το κλειδί. Βοηθείστε την να πειραματιστεί και να δοκιμάσει διαφορετικά είδη σπορ, διάφορα είδη δραστηριοτήτων, έτσι ώστε να βρει κάτι που αντηχεί σ' αυτήν, αλλά επίσης για να μπορεί να αναγνωρίζει ότι έχοντας δύναμη και μύες κάνει το σώμα της πολύ πιο όμορφο, όχι μόνο λόγω του πώς φαίνεται, αλλά και λόγω του πώς το αισθάνεται.

Η άσκηση είναι επίσης υπέροχη για να μας φτιάχνει τη διάθεση, υπέροχη για να διώχνει μακριά το στρες και το άγχος. Έτσι, όταν τα παιδιά βρίσκονται σε κάποιου είδους άσκησης είναι πολύ σημαντικό πράγμα για τη σύσταση της ζωής τους, πραγματικά. Είναι μια ικανότητα ζωής.

Για κάποια παιδιά θα είναι πιο δύσκολο, επειδή δεν θα είναι από τη φύση τους αθλητικά, ή δεν τους αρέσει η δραστηριότητα τόσο πολύ. Αλλά δεν πρέπει να το λατρέψουν. Τα παιδιά αναμένεται να κάνουν άλλα πράγματα που δεν λατρεύουν, από το να βγάζουν έξω τα σκουπίδια μέχρι το να κάνουν μαθηματικές εργασίες. Ένα ορισμένο ποσό της δραστηριότητας θα πρέπει να είναι για την υγεία· δεν είναι προαιρετικό. Αλλά θα πρέπει να είστε ένα πρότυπο γι 'αυτό, επίσης. Γι’ αυτό εάν δίνετε εντολές από τον καναπέ με μια σακούλα πατατάκια, αυτό κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Αλλά αν συμπεριλαμβάνετε το παιδί σας στις δραστηριότητες μαζί σας, ή αν αποτελείτε τουλάχιστον το πρότυπο, «Πάω στο γυμναστήριο,» ή «Πάω για τρέξιμο,» τους δείχνετε ένα σημαντικό μέρος της ζωής.

7. Ορίστε όρια στο ντύσιμο (ή στην έλλειψή του)

Φυσικά θέλετε να ενθαρρύνετε την αυτοέκφραση της κόρης σας, αλλά πολλοί γονείς οδηγείστε λανθασμένα τελικά στην κατεύθυνση του να αφήνετε τα νεαρά κορίτσια να ντύνονται προκλητικά. Το πρόβλημα είναι ότι στέλνετε το μήνυμα στα κορίτσια, που μπορεί να μην προτίθενται ακόμη, να μπουν σε σεξουαλικές καταστάσεις πολύ νωρίτερα από ό, τι είναι έτοιμες. Δεν λέμε να ντύνετε την κόρη σας σαν καλόγρια, αλλά ειλικρινά δεν πρέπει να ντύνεται σέξι για το σχολείο.

Όταν ένα κορίτσι παίρνει πολλή προσοχή όταν είναι σέξι, αυτό που συνειδητοποιεί είναι πως υπολογίζεται για το πόσο μεγάλο είναι το στήθος της, ή πόσο μακριά είναι τα πόδια της. Έτσι, ποιος νοιάζεται μετά, αν δούλευε σκληρά και αν πραγματικά έμαθε πολλά στα μαθηματικά;

Σαφώς οι γυναίκες πρέπει να απολαμβάνουν τη σεξουαλικότητά τους. Αλλά μέχρι το γυμνάσιο, τα κορίτσια δεν είναι έτοιμα. Και θα πρέπει να επικεντρωθούν σε άλλα πράγματα. Έτσι, πρέπει να μετριάσετε το σεξουαλικό μήνυμα που παίρνουν από τους συνομηλίκους τους και την ποπ κουλτούρα.

Έτσι, προωθώντας μια υγιή εικόνα του σώματος σημαίνει πως βοηθάτε την κόρη σας να αισθανθεί όμορφα συνολικά - ολόκληρη η προσωπικότητα που αυτή είναι - και ταυτόχρονα μη δίνετε τόση έμφαση στην ομορφιά και τη σεξουαλικότητα ως το επίκεντρο της ταυτότητάς της. Τα κορίτσια που έχουν αυτοπεποίθηση, που είναι σίγουρα για τους εαυτούς τους ως άτομα και όχι ως σεξουαλικά αντικείμενα, δεν είναι μόνο πιθανό να περιμένουν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν, αλλά είναι περισσότερο σε θέση να κρατήσουν το δικό τους «κοριτσίστικο» περιβάλλον που, δυστυχώς, χρειάζονται για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν μέσα σε αυτό.

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω:

ή απευθείας μέσω του site μας : https://www.therapy4all.gr/