Πώς να διδάξετε στα παιδιά την αξία της αλήθειας σε 9 απλά βήματα.

Η αξία της αλήθειαςΑν ρωτήσουμε τους γονείς ποια είναι η σημαντικότερη αξία που θα ήθελαν να μεταδώσουν στα παιδιά τους, η ειλικρίνεια σίγουρα βρίσκεται ψηλά στη σχετική λίστα. Το χτίσιμο εμπιστοσύνης στο διάβα της ζωής μας περνά μέσα από την αλήθεια και την ειλικρίνεια.

Αν ο σκοπός μας λοιπόν είναι να ζητάμε από τα παιδιά μας την αλήθεια , με ποιον τρόπο μπορούμε να το πετύχουμε ? Αν καταλάβουμε ότι μας την αποκρύπτουν ή ψεύδονται πως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ?

Η απάντηση σίγουρα δεν είναι απλή. Πάντα οφείλουμε να υπολογίζουμε την ηλικία , την βαρύτητα του ψεύδους καθώς και τα κίνητρα πίσω από αυτό. Μπορούμε όμως να ακολουθήσουμε μερικά απλά βήματα.

ΒΗΜΑ 1 : Θύμιζε στον εαυτό σου ότι τα παιδιά που λένε ψέματα δεν είναι «κακά» , απλώς φοβούνται ότι λέγοντας την αλήθεια θα «μπλέξουν» ή θα προκαλέσουν τον θυμό.

ΒΗΜΑ 2 : Μην πιέζεις  το παιδί σου να ομολογήσει δίνοντάς του την αίσθηση ότι βρίσκεται σε « ανάκριση » ή σε θέση κατηγορούμενου. Αυτό αυξάνει έντονα το άγχος του παιδιού και μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

ΒΗΜΑ 3 : Ζήτησε από το παιδί να σου εξηγήσει ποιον κανόνα παραβίασε κατά τη γνώμη του και εξήγησέ του το λάθος αυτής της συμπεριφοράς.

ΒΗΜΑ 4 : Προσπάθησε να του εξηγήσεις απλά και κατανοητά την διαφορά μεταξύ ενός « αθώου » και ενός μεγαλύτερης βαρύτητας ψέματος.

ΒΗΜΑ 5 : Μεταμόρφωσε το λάθος του παιδιού σε ευκαιρία μάθησης για την αξία και την κέρδος από την ειλικρίνεια.

ΒΗΜΑ 6 : Δίδαξε στο παιδί ότι η αλήθεια του σε κάνει χαρούμενο και υπερήφανο γι’ αυτόν.

ΒΗΜΑ 7 : Επιβράβευσε την ειλικρίνειά του και επεξήγησε τις γενικότερες συνέπειες του ψεύδους.

ΒΗΜΑ 8 : Να θυμάσαι ότι τα παιδιά δεν « εσωτερικεύουν» τις ψυχολογικές συνέπειες του ψέματος τουλάχιστον μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά.

ΒΗΜΑ 9 : Μέσα από τις προσωπικές σου εμπειρίες και παραδείγματα, δώσε τους να καταλάβουν την αξία της αλήθειας.