Πώς να αποφύγετε τη μετάδοση του άγχους στα παιδιά σας

Βοηθήστε τον εαυτό σας, και τα παιδιά σας, μαθαίνοντας τεχνικές για τη διαχείριση του άγχους με υγιή τρόπο.

Λαμβάνοντας παραδείγματα από εσάς

Βλέποντας ένα γονιό σε κατάσταση άγχους μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια στιγμιαία ανησυχία για τα παιδιά. Τα παιδιά ψάχνουν στους γονείς τους πληροφορίες σχετικά με το πώς να ερμηνεύουν διφορούμενες καταστάσεις. Εάν ο γονιός φαίνεται να είναι σταθερά ανήσυχος και φοβισμένος, το παιδί θα πάρει απόφαση ότι μια ποικιλία σεναρίων είναι επικίνδυνα. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα παιδιά των αγχωτικών γονιών είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν τα ίδια άγχος, ένας πιθανός συνδυασμός γενετικών παραγόντων κινδύνου και συμπεριφορές άγχους που έχουν μάθει.

Είναι οδυνηρό να σκεφτεί κανείς ότι, παρά τις καλύτερες προθέσεις σας, μπορεί να ανακαλύψετε πως μεταδίδετε το δικό σας άγχος στο παιδί σας. Αν αντιμετωπίζετε άγχος και αρχίσετε να παρατηρείτε το παιδί σας να παρουσιάζει αγχωτικές συμπεριφορές, το πρώτο σημαντικό πράγμα είναι να μην κολλήσουμε με την ενοχή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τιμωρείτε τον εαυτό σας. Νιώθετε πολύ άσχημα που έχετε άγχος και δεν είναι εύκολο να το αποβάλετε.

 

Να θυμάστε ότι η μετάδοση του άγχους από το γονέα στο παιδί δεν είναι αναπόφευκτη και αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να εφαρμόσετε στρατηγικές για να διασφαλίσετε ότι δεν θα περάσει το άγχος σας στα παιδιά σας. Αυτό σημαίνει ότι η διαχείριση του δικού σας άγχους πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα, βοηθώντας ταυτόχρονα τα παιδιά σας να διαχειρίζονται το δικό τους. Αν ένα παιδί είναι επιρρεπές στο άγχος, είναι χρήσιμο να το γνωρίζετε όσο το δυνατόν νωρίτερα και να του μάθετε τις στρατηγικές για τη διαχείρισή του νωρίς.

Μάθετε τεχνικές διαχείρισης του άγχους

Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να μεταδώσετε μια αίσθηση ηρεμίας στο παιδί σας όταν αγωνίζεστε να αντιμετωπίσετε τη δική σας αγωνία. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να εργαστείτε μέσω των μεθόδων διαχείρισης του άγχους που θα ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Όσο μαθαίνετε να αντιμετωπίζετε το στρες, εσείς με τη σειρά σας μπορείτε να διδάξετε το παιδί σας-που ακολουθεί πιστά τη συμπεριφορά σας- πώς να αντιμετωπίζει καταστάσεις αβεβαιότητας ή αμφιβολίας.

Ένα μεγάλο μέρος της θεραπείας για τα παιδιά με άγχος είναι στην πραγματικότητα η εκμάθηση στους γονείς να ανέχονται το άγχος. Είναι μια ταυτόχρονη διαδικασία, καθώς και οι δύο κατευθύνονται στο άγχος των γονέων και στη συνέχεια στο πώς υποστηρίζουν και βοηθούν το παιδί στην ανάπτυξη ανοχής του στρες.

Διαμορφώστε ανοχή στο άγχος

Θα μάθετε στρατηγικές στη θεραπεία που μπορείτε στη συνέχεια να τις μεταδώσετε στο παιδί σας όταν αισθάνεται άγχος. Αν, για παράδειγμα, προσπαθείτε να σκέφτεστε ορθολογικά σε περιόδους άγχους, μπορείτε να αναπτύξετε αυτές τις ίδιες δεξιότητες με το παιδί σας. Πείτε του: "Καταλαβαίνω ότι είσαι φοβισμένος, αλλά ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τρομακτικό στην πραγματικότητα;"

Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια ήρεμη, ουδέτερη συμπεριφορά μπροστά στο παιδί σας, ακόμα και όταν προσπαθείτε να διαχειριστείτε το άγχος σας. Να προσέχετε τις εκφράσεις του προσώπου σας, τις λέξεις που επιλέγετε και την ένταση του συναισθήματος που εκφράζετε, επειδή τα παιδιά σας διαβάζουν. Είναι μικρά σφουγγάρια και ''ρουφούν'' τα πάντα.

Εξηγήστε την ανησυχία σας

Καθώς εσείς δεν θέλετε το παιδί σας να δει κάθε αγχωτική στιγμή που ζείτε, δεν χρειάζεται να καταστέλλετε συνεχώς τα συναισθήματά σας. Είναι καλό, ακόμη και υγιές, για τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς τους αντιμετωπίζουν το άγχος που και που, αλλά μπορείτε να εξηγείτε γιατί αντιδράτε με αυτόν τον τρόπο.

Ας πούμε, για παράδειγμα, πως έχετε χάσει την ψυχραιμία σας, γιατί αγχωθήκατε να πάτε το παιδί σας στο σχολείο στην ώρα του. Αργότερα, όταν τα πράγματα ηρεμήσουν, πείτε του: «Θυμάσαι που το πρωί ήμουν πραγματικά απογοητευμένος; Ένιωθα άγχος επειδή άργησες στο σχολείο και ο τρόπος που διαχειρίστηκα το άγχος μου ήταν με τις φωνές. Αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι που, επίσης, μπορείς να το διαχειριστείς. Ίσως μπορούμε να φεύγουμε από το σπίτι με καλύτερο τρόπο κάθε πρωί. "

Μιλώντας για το άγχος με αυτόν τον τρόπο δίνει στα παιδιά την άδεια να αισθάνονται άγχος και στέλνει το μήνυμα ότι το άγχος είναι διαχειρίσιμο. Αν εμείς νιώθουμε ότι πρέπει να προστατεύουμε συνεχώς τα παιδιά απ’ το να μας βλέπουν λυπημένους ή θυμωμένους ή ανήσυχους, διακριτικά δίνουμε στα παιδιά μας το μήνυμα ότι δεν έχουν δικαίωμα να αισθάνονται αυτά τα συναισθήματα, ή να τα εκφράζουν ή να τα διαχειρίζονται. Τότε, κατά κάποιο τρόπο, δίνουμε την ένδειξη πως δεν υπάρχει τρόπος να τα διαχειριστούν, όταν συμβαίνουν.

Φτιάξτε ένα πρόγραμμα

Ασχοληθείτε από πριν με τις στρατηγικές για τη διαχείριση συγκεκριμένων καταστάσεων που σας προκαλούν άγχος. Μπορεί το πρόγραμμα να περιλαμβάνει ακόμα και το παιδί σας. Αν, για παράδειγμα, αγχωθείτε να ετοιμάσετε το παιδί σας να κοιμηθεί σε μια λογική ώρα, μιλήστε του για το πώς μπορείτε να εργαστείτε μαζί για να χειριστείτε καλύτερα αυτήν την αγχωτική κατάσταση στο μέλλον. Ίσως μπορείτε να καταλήξετε σε ένα σχέδιο όπου κερδίζει πόντους προς ένα προνόμιο κάθε φορά που περνά αδιαμαρτύρητα στην ώρα του ύπνου.

Οι στρατηγικές αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ: Δεν πρέπει να αναθέσετε την ευθύνη στο παιδί σας να διαχειριστεί το άγχος σας, αν διαπερνά πολλές πτυχές της ζωής σας. Αλλά βλέποντας εσάς πως μπορείτε να εφαρμόσετε ένα σχέδιο για τον περιορισμό συγκεκριμένων στιγμών άγχους, το παιδί μαθαίνει ότι το άγχος μπορεί να είναι ανεκτό και διαχειρίσιμο.

Μάθετε πότε να αποδεσμεύεστε

Αν ξέρετε ότι μια κατάσταση σας προκαλεί υπερβολικό άγχος, ίσως να θέλετε να προγραμματίσετε στο μέλλον να απουσιάζετε από αυτήν την κατάσταση, ώστε τα παιδιά σας να μη σας εκλαμβάνουν ως ανασφαλή. Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι το να αφήνετε το παιδί σας στο σχολείο, σας γεμίζει με άγχος αποχωρισμού. Τελικά θέλετε να είστε σε θέση να πηγαίνετε το παιδί σας στο σχολείο, αλλά εάν είστε ακόμα σε θεραπεία, μπορείτε να ζητήσετε από ένα άλλο φίλο γονέα να χειριστεί τη μεταφορά. Δεν θέλετε να μοντελοποιήσετε αυτήν την πολύ ανήσυχη, αγχωμένη έκφραση μετά τον αποχωρισμό από τα παιδιά σας. Δεν θέλετε να πιστεύουν ότι υπάρχει κάτι επικίνδυνο με το να τα αφήνετε στο σχολείο.

Σε γενικές γραμμές, εάν αισθάνεστε ότι φορτώνεστε με άγχος στην παρουσία του παιδιού σας, προσπαθήστε να κάνετε ένα διάλειμμα. Φτιάξτε μια λίστα με το τι πρέπει να κάνετε για την αντιμετώπιση του πανικού, την οποία να κουβαλάτε μαζί σας: κάντε μια βόλτα, πιείτε τσάι, κάντε μπάνιο, ή απλά βγείτε έξω να πάρετε αέρα.

Βρείτε ένα σύστημα υποστήριξης

Προσπαθώντας να είστε γονείς και να αγωνίζεστε με τη δική σας ψυχική υγεία μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι σας. Βασιστείτε σε ανθρώπους στη ζωή σας που θα σας στηρίξουν όταν αισθανθείτε συγκλονισμένοι, ή ακόμα απλά θα σας προσφέρουν λόγια υποστήριξης. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι θεραπευτές, άλλοι γονείς, ή φίλοι. 

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω:

ή απευθείας μέσω του site μας : https://www.therapy4all.gr/