Πώς να αναγνωρίσετε την παθητικό-επιθετική συμπεριφορά

Τα περισσότερα άτομα με χρόνια παθητικό-επιθετική συμπεριφορά έχουν 4 κοινά χαρακτηριστικά:  Σπανίως εκφράζουν την εχθρικότητα τους άμεσα, δεν μπορείς με λογικά επιχειρήματα να συμφωνήσεις μαζί τους , σε κάνουν να αισθάνεσαι άβολα , επαναλαμβάνουν τις συμπεριφορές υπεκφυγής με την πάροδο του χρόνου. Η παθητική επιθετικότητα μπορεί να στρέφεται προς ένα πρόσωπο ή προς μια ομάδα.

Παρακάτω περιγράφονται οι 4 κατηγορίες παθητικής επιθετικότητας:

  1. Μεταμφιεσμένη λεκτική επιθετικότητα: Ο αρνητικός σχολιασμός (κουτσομπολιό), ο σαρκασμός, ο συγκεκαλυμμένος εχθρικός αστεϊσμός - συχνά ακολουθούμενος από τη φράση «πλάκα κάνω/αστειεύομαι», επαναλαμβανόμενα και συνεχή πειράγματα, αρνητικός προσανατολισμός, η συστηματική κριτική των ιδεών, των λύσεων, των συνθηκών και τις προσδοκιών.
  2. Μεταμφιεσμένη επιθετικότητα στις σχέσεις: Η σιωπηλή μεταχείριση, η μεταχείριση κάποιου σαν να είναι αόρατος, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η παραμέληση, τα πισώπλατα μαχαιρώματα, η διπροσωπία, τα διπλά μηνύματα, ο σκόπιμος ερεθισμός του «ευαίσθητου σημείου», οι αρνητικές ή γενικά εκπλήξεις που προκαλούν δυσφορία, υπερβολικές δαπάνες, η κατήφεια και η δυσαρέσκεια. Όλα τα παραπάνω, έμμεσα πληγώνουν κάτι ή κάποιον σημαντικό για το πρόσωπο στόχο.
  3. Μεταμφιεσμένη επιθετικότητα στην εργασία: Η αναβλητικότητα, η στασιμότητα, η παραμέληση, η κωλυσιεργία, η παρακράτηση πόρων ή η απόκρυψη πληροφοριών, ο επαγγελματικός αποκλεισμός, η άρνηση προσωπικής ευθύνης, οι δικαιολογίες, οι κατηγορίες, η αθέτηση των συμφωνιών, η ασυνέχεια, η αντίσταση, το πείσμα, η ακαμψία η αποφυγή, η αναποτελεσματικότητα, οι επιπλοκές, το να αφήνεις κάτι ημιτελές
  4. Η επιθετικότητα προς τους άλλους μέσω της αυτό-τιμωρίας («Θα σου δείξω»): Η παραίτηση, η σκόπιμη αποτυχία, τα υπερβολικά ή φανταστικά θέματα υγείας η θυματοποίηση, η εξάρτηση, η τοξικομανία, ο αυτοτραυματισμός, η σκόπιμη αδυναμία, για να αποσπάσει τη συμπάθεια και την εύνοια.

Με λίγα λόγια, η παθητική επιθετικότητα είναι ο θυμός, η εχθρότητα, και/ή η μαθημένη αβοηθητότητα μεταμφιεσμένη, που εκφράζεται με έναν συγκαλυμμένο, ύπουλο τρόπο να «πατσίσουμε» και με την ελπίδα «να την σκαπουλάρω από αυτό». Τα κέρδη που γίνονται αντιληπτά στην παθητική-επιθετική συμπεριφορά είναι μεγαλύτερη δύναμη, έλεγχος, και αρνητική συναισθηματική ικανοποίηση.