Οι 10 πιο συχνοί μύθοι για την επιλόχεια κατάθλιψη

Μύθος 1 : Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι φυσιολογική - όλες οι νέες μητέρες αισθάνονται κουρασμένες και σε «κατάθλιψη».

Γεγονός : Οι νέες μητέρες συχνά αισθάνονται κουρασμένες και με τις αντοχές τους να μην επαρκούν . Μπορούν να αντιμετωπίζουν «λοχειακή δυσφορία» (maternity blues). Οι γυναίκες με λοχειακή δυσφορία μπορεί να αισθάνονται κουρασμένες , ευσυγκίνητες και ότι δεν έχουν καθόλου ενέργεια . Ωστόσο , τα συναισθήματα που συνοδεύουν την επιλόχειο κατάθλιψη είναι ισχυρότερα και μεγαλύτερης διάρκειας. Μια μητέρα με ΕΚ μπορεί να μην θέλει να παίξει με το μωρό της . Μπορεί να έχει δυσκολία να συγκεντρώσει την προσοχή της σε σημαντικά πράγματα και μπορεί να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες του μωρού της για ζεστασιά και αγάπη . Μπορεί να αισθάνεται ένοχη ή ανάξια .

Μύθος 2 : Αν δεν πάθετε επιλόχεια κατάθλιψη αμέσως μετά τον τοκετό , δεν θα το πάθετε καθόλου .

Γεγονός : ΕΚ μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή κατά το πρώτο έτος μετά από τον τοκετό.

Μύθος 3 : Η ΕΚ θα περάσει από μόνη της χωρίς θεραπεία .

Γεγονός : Η «λοχειακή δυσφορία»  μπορεί να διαρκέσει έως και 4 εβδομάδες, αλλά συνήθως περνάει από μόνη της . Όπως πολλές ασθένειες , η ΕΚ σχεδόν ποτέ δεν περνά χωρίς θεραπεία . Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες με πολύ καλά αποτελέσματα.

Μύθος 4 : Όλες οι γυναίκες με ΕΚ έχουν σκέψεις να βλάψουν τα παιδιά τους .

Γεγονός : Οι γυναίκες με επιλόχεια ψύχωση , βρίσκονται σε κίνδυνο να πληγώσουν τα μωρά τους ή τον εαυτό τους. Η ΕΨ συνιστά μια διαταραχή η οποία είναι απειλητική για τη ζωή και είναι εντελώς διαφορετική από την ΕΚ. Εάν έχετε σκέψεις για βλάψετε τον εαυτό σας ή το παιδί σας θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια αμέσως από την οικογένειά σας και το γιατρός σας .

Μύθος 5 : Οι γυναίκες με ΕΚ φαίνονται καταθλιπτικές και σταματάνε να φροντίζουν τον εαυτό τους .

Γεγονός : Δεν μπορείτε να πείτε αν κάποια έχει ΕΚ μόνο από την εξωτερική της εμφάνιση. Μια γυναίκα με ΕΚ μπορεί να φαίνεται απόλυτα «φυσιολογική»  για όλους τους άλλους . Μπορεί ακόμη και να προσπαθήσει πολύ σκληρά για φαίνεται περιποιημένη - φροντίζοντας το μακιγιάζ της  και το χτένισμα των μαλλιών της - για να στρέψει την προσοχή μακριά από τον πόνο που αισθάνεται μέσα της.

Μύθος 6 : Οι γυναίκες με ΕΚ είναι κακές μητέρες .

Γεγονός : Το να έχεις ΕΚ δεν σε κάνει κακή μητέρα.

Μύθος 7 : Αν έχετε ΕΚ , θα πρέπει να έχετε κάνει κάτι λάθος .

Γεγονός : Η ΕΚ δεν είναι λάθος κανενός . Δεν υπάρχει κανείς που να θέλει να αρρωστήσει.

Μύθος 8 : Θα ξεπεράσεις την ΕΚ αν κοιμάσαι λίγο περισσότερο.

Γεγονός : Αν και είναι σημαντικό για τις γυναίκες με ΕΚ να κοιμούνται αρκετά, ο ύπνος από μόνη της δεν θα θεραπεύσει την ΕΚ.

Μύθος 9 : Στις γυναίκες με ΕΚ δεν μπορούν να χορηγηθούν αντικαταθλιπτικά στην περίπτωση που θηλάζουν.

Γεγονός : Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος για το μωρό είναι πολύ μικρός με τα σύγχρονα αντικαταθλιπτικά που συνταγογραφούνται  για την ΕΚ. Εάν είναι απαραίτητο για μια γυναίκα με ΕΚ να λάβει ένα αντικαταθλιπτικό , ο γιατρός της θα επιλέξει προσεκτικά ένα που είναι πιο πιθανό να την βοηθήσει και λιγότερο πιθανό να βλάψει το μωρό της .

Μύθος 10 : Οι έγκυες και όσες έχουν γεννήσει δεν παθαίνουν κατάθλιψη .

Γεγονός : Το να είσαι έγκυος ή να έχεις μόλις γεννήσει , δεν αποτελεί ασπίδα κατά της κατάθλιψης. Με άλλα λόγια , η εγκυμοσύνη δεν προστατεύει μια γυναίκα από την κατάθλιψη , και στην πραγματικότητα , οι μελέτες δείχνουν ότι η αναπαραγωγική ηλικία στην γυναίκα είναι αρκετά επικίνδυνη στη ζωή μιας γυναίκας για να  εμφανίσει κατάθλιψη.

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω:

ή απευθείας μέσω του site μας : https://www.therapy4all.gr/