Μην αφήνετε τα παιδιά σας να είναι Θύματα του διαζυγίου

Δεν είναι τα παιδιά που χωρίζουν, οπότε να προσέξετε να τα κρατήσετε έξω από διασταυρούμενα πυρά.

Διαζύγιο είναι η διαφορά ανάμεσα σε εσάς και το/τη σύζυγό σας – σε τίποτα δεν έχει να κάνει με τα παιδιά. Θα πρέπει να κάνετε ό, τι μπορείτε για να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από τις συγκρούσεις που έχετε.

1. Μη μαλώνετε μπροστά τους.Η έρευνα δείχνει ότι το χειρότερο πράγμα για τα παιδιά είναι να βλέπουν τους γονείς τους να μαλώνουν μεταξύ τους. Ο τεχνικός όρος για αυτά που θέλουμε να αποφύγουμε είναι «εκφραζόμενο συναίσθημα», που ουσιαστικά σημαίνει φωνές και ουρλιαχτά. Αν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να μη φωνάζουν και να ουρλιάζουν ο ένας στον άλλο, τα καταφέρνουν καλύτερα από ό, τι αν τους βλέπουν να διαπληκτίζονται.

2. Να τους δίνετε πρόσβαση και στους δυο σας.Το άλλο πράγμα που είναι κακό για τα παιδιά είναι να χάσει την επαφή - ή την πρόσβαση- με έναν από τους γονείς. Θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο για να βεβαιωθείτε ότι κατά την αρχική σύγκρουση, και εν συνεχεία όλα τα υπόλοιπα χρόνια, τα παιδιά θα έχουν απεριόριστες σχέσεις και με τους δύο γονείς.

3. Μην τα κάνετε να διαλέξουν.Αν το μετατρέψετε σε μια δοκιμή πίστης, τα παιδιά θα αισθάνονται πως επιτρέπεται να αγαπούν μόνο τον ένα γονιό και αν αγαπούν τον άλλο γονέα πως πρόκειται να είναι μια προδοσία του πρώτου γονέα. Αυτή είναι μια φοβερή κατάσταση για τα παιδιά.

4. Μην εκμυστηρεύεστε διάφορα στα παιδιά σας.Το να απομονώνετε τα παιδιά από τη σύγκρουση σημαίνει ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να μοιράζονται πληροφορίες με αυτά. Όταν αισθάνεστε ότι το δικαστήριο ή ο αντίδικος έχει κάνει κάτι λάθος, είναι δελεαστικό να μιλήσετε στα παιδιά γι' αυτό, αλλά είναι εντελώς ακατάλληλο. Πρέπει να κρατήσετε τα παιδιά σας όσο το δυνατόν πιο μακριά από τη δικαστική διαμάχη.

5. Μην τα χρησιμοποιείτε ως όπλο.Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είστε και οι δύο καλοί γονείς πριν ξεκινήσει η διαδικασία του διαζυγίου. Από 'δω και πέρα θα αρχίσετε μεταξύ σας να ψάχνετε για όλα τα μικρά προβλήματα σχετικά με την ανατροφή των παιδιών, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι άνευ σημασίας. Θα πρέπει να επικεντρωθείτε στα μεγάλα ζητήματα και θα πρέπει να κρατήσετε τα παιδιά σας έξω από αυτά.

6. Σκεφτείτε τι είναι δίκαιο για τα παιδιά σας, όχι για τον εαυτό σας.Πολλές φορές σε ένα διαζύγιο οι γονείς επικεντρώνονται σε αυτό που είναι δίκαιο για αυτούς. θεωρούν ότι τα δικαιώματά τους έχουν παραβιαστεί με τον έναν τρόπο ή τον άλλο. Αλλά η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές αυτό που είναι δίκαιο σε ένα γονέα δεν είναι δίκαιο σε ένα παιδί. Σε αυτό που πραγματικά πρέπει να επικεντρωθείτε είναι το εξής: τι είναι καλό για τα παιδιά, όχι τι είναι δίκαιο για σας.

Τα καλά νέα είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών των οποίων οι γονείς παίρνουν διαζύγιο τα πάνε καλά. Τα δεδομένα σχετικά με την επίδραση του διαζυγίου δείχνουν ότι, αν και υπάρχει μια στατιστικά σημαντική αρνητική επίπτωση, είναι μικροσκοπική - ένα τέταρτο της τυπικής απόκλισης περίπου. Τα παιδιά που δεν τα καταφέρνουν καλά είναι αυτά που έχουν εκτεθεί σε χρόνιες γονικές συγκρούσεις και εκείνα που έχουν αποξενωθεί από τον ένα ή τον άλλο γονέα. Εφόσον μπορείτε να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τη σύγκρουση, πολύ πιθανά θα είναι μια χαρά.

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω:

ή απευθείας μέσω του site μας : https://www.therapy4all.gr/