Μιλώντας στους εφήβους για το stress

Το άγχος δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα που αφορά τους ενήλικες. Νέοι άνθρωποι, επίσης, συχνά βιώνουν ανθυγιεινά επίπεδα του στρες. Οι έρευνες διαπίστωσαν ότι νέοι από 13 έως 17 ετών αντιμετωπίζουν υψηλότερα επίπεδα άγχους από όσο αυτά που θεωρούνται φυσιολογικά. Το σχολείο είναι η κορυφαία πηγή άγχους για τους εφήβους, που ακολουθείται από την πίεση να μπουν σε ένα καλό πανεπιστήμιο ή να αποφασίσουν τι θα κάνουν μετά το λύκειο.

    Αυτό το άγχος οδηγεί σε συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα στους νέους ανθρώπους. Η έρευνα διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο των εφήβων αναφέρουν συμπτώματα που περιλαμβάνουν την παραμέληση των ευθυνών, αίσθημα ανημπόριας, έχοντας αρνητικές σκέψεις ή αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου. Περισσότερο από το ένα τρίτο ανέφερε αίσθημα κόπωσης, αίσθημα νευρικότητας ή άγχους, ή βιώνουν ευερεθιστότητα και θυμό.

    Δυστυχώς, σχεδόν το ένα τρίτο των εφήβων ανέφεραν ότι δεν ήταν σίγουροι αν έκαναν αρκετά για να διαχειριστούν το άγχος τους. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να κρατάει το στρες υπό έλεγχο.

 Αναγνωρίστε τα συμπτώματα

    Οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, και μερικές φορές δεν μπορούν να δεχτούν τη σκέψη ότι το παιδί τους δυσκολεύεται. Όμως μην αγνοείτε τα σημάδια που δείχνουν ότι έφηβός σας βιώνει ανθυγιεινά επίπεδα άγχους. Ευερεθιστότητα, θυμός, υπερβολική ανησυχία, αϋπνία ή δυσκολίες στον ύπνο, και διαταραγμένη πρόσληψη τροφής (είτε υπερφαγία ή τρώνε πολύ λίγο) είναι κοινά σημάδια του στρες στους νέους. Οι έφηβοι που αντιμετωπίζουν ανεξέλεγκτο στρες μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να κάνουν χρήση παράνομων ναρκωτικών ή να προβούν σε κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά όταν δεν ελέγχεται.

Επικοινωνήστε

    Κρατώντας τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, το παιδί σας θα είναι πιο πιθανό να ανοιχτεί σε εσάς, όταν αυτός ή αυτή αισθάνεται καταβεβλημένος. Προσπαθήστε να περάσετε μερικές μέρες απερίσπαστα κάθε εβδομάδα με τον έφηβο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αποφύγετε ομιλίες που αποσκοπούν στο πως να βελτιωθεί, αντ 'αυτού χρησιμοποιήστε το ως μια ευκαιρία για την από κοινού λήψη αποφάσεων. Καθώς μιλάτε με τον έφηβο, πραγματικά να ακούσετε αυτό που έχει να πει, μοιραστείτε τυχόν θετικές σκέψεις ή συναισθήματα που έχετε και κάντε τον να καταλάβει ότι έχει αξία η άποψή του.

 Διδάξτε υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης

    Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διαχειριστεί κανείς το στρες. Ενθαρρύνετε τον έφηβό σας να βρει ευκαιρίες για να συμμετάσχει σε δραστηριότητες που του αρέσουν. Τα ομαδικά αθλήματα μπορούν να γίνουν σημαντική κοινωνική διέξοδος, καθώς δίνουν ευκαιρίες για άσκηση, αλλά δεν είναι για όλους. Γιόγκα, πεζοπορία, ποδηλασία, ο χορός, το κολύμπι και το περπάτημα είναι μόνο μερικές επιλογές στις οποίες μπορεί να προσφύγει ο έφηβος. Μπορείτε επίσης να αποτελέσετε ένα θετικό παράδειγμα για την οικογένειά σας με την από κοινού άσκηση ή με την ενθάρρυνση της σωματικής άσκησης ως μέρος του οικογενειακού χρόνου ή παίρνοντας μέρος σε εκδηλώσεις..

    Ο υγιής ύπνος είναι επίσης σημαντικός. Όταν το άγχος βρίσκεται στην αιχμή του, ο ύπνος συχνά υποφέρει. Ταυτόχρονα, ο λίγος ύπνος μπορεί να κάνει το άγχος πολύ χειρότερο. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ξεκουράζεται αρκετά κλείνοντας τα μάτια του . Ο περιορισμός του χρόνου που βρίσκεται στην οθόνη και των έντονων δραστηριοτήτων το βράδυ, μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να κοιμηθεί νωρίτερα, έτσι ώστε να νιώθει πιο ξεκούραστα όταν χτυπάει το ξυπνητήρι.

    Μπορείτε επίσης να διδάξετε στον  έφηβο να αναπτύξει υγιείς τρόπους για να διαχειριστεί τις αγχωτικές εργασίες του σχολείου και της ζωή. Σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η αριστεία των εφήβων, οι γονείς έχουν την τάση να γκρινιάζουν στα παιδιά να κάνουν πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο. Συζητήστε με τον έφηβό σας σχετικά με τον καθορισμό των στόχων και χρησιμοποιήστε μικρά βήματα για την επίτευξή τους. Αντί να προσπαθείτε να λύσετε τα προβλήματα για το παιδί σας, προσπαθήστε να σκεφτείτε λύσεις από κοινού ή επιλέξτε τις ιδέες του ίδιου του εφήβου. Βοηθώντας τους εφήβους να μάθουν να επιλύουν προβλήματα μόνοι τους, θα είναι σε καλύτερη θέση να διαχειριστούν στρεσογόνες καταστάσεις που προκύπτουν, ιδίως από τη στιγμή που φεύγουν από το σπίτι.

 Δημιουργήστε ένα ασφαλές λιμάνι

    Οι ρουτίνες και το πρόγραμμα λειτουργούν καθησυχαστικά για τα παιδιά και τους εφήβους, και μπορούν να είναι ιδιαίτερα παρήγορα κατά τη διάρκεια ενός αγχωτικού χρονικού διαστήματος. Εκτός από την παροχή μιας αίσθησης ασφάλειας, το οικογενειακό πρόγραμμα βοηθάει να δώσει στα μέλη της οικογένειας την ευκαιρία να συνδεθούν. Είναι σημαντικό να καθιερωθεί εποχιακά (π.χ. διακοπές), εβδομαδιαία (π.χ. μια κινηματογραφική βραδιά κάθε Πέμπτη) και καθημερινές οικογενειακές συνήθειες (ένα κανονικό γεύμα της οικογένειας). Μπορεί να είναι δύσκολο για τις οικογένειες να βρουν χρόνο για οικογενειακά γεύματα, αλλά είναι ένα παράδειγμα ενός τελετουργικού που δίνει στους εφήβους την ευκαιρία να ξεφορτωθούν το άγχος της ημέρας τους, ενώ σας επιτρέπει την ευκαιρία να επικοινωνείτε τακτικά με τον έφηβό σας. Αυτό το είδος της ανοικτής επικοινωνίας θα διευκολύνει τον έφηβο να έρθει κοντά σε σας, όταν αισθάνεται πιεσμένος.

 Μοντέλο υγιών συμπεριφορών

    Οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τις λέξεις, και αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές όταν μεγαλώνει κανείς εφήβους. Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά τρόφιμα, να ασχολείστε με τη σωματική δραστηριότητα, να κοιμάστε αρκετά και λάβετε μέτρα για να αποκτήσετε τον έλεγχο του δικού σας άγχους.

 Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

     Αν έχετε απορίες σχετικά με το άγχος του παιδιού σας, σκεφτείτε να ζητήσετε βοήθεια. Υπάρχουν ειδικοί που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αλλάξουν ανθυγιεινές συμπεριφορές και να διαχειριστούν το άγχος τους.

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω:

ή απευθείας μέσω του site μας : https://www.therapy4all.gr/