ΙΔΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ: μια αποκαλυπτική αλήθεια!

Είχατε ποτέ μια ξαφνική παρόρμηση να πηδήξετε  από το τρένο , να μαχαιρώσετε τον  σύντροφό σας,  ή να εκτελέσετε κάποια άλλη αδιανόητη πράξη ;

Πολλοί βλέπουν αυτές τις σκέψεις  ως ενδείξεις  ψυχικής διαταραχής , αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα από όλο τον κόσμο το 94% των ανθρώπων έχουν βιώσει ανεπιθύμητες , ενοχλητικές σκέψεις ή παρορμήσεις .

Το φαινόμενο σαφώς δεν περιορίζεται μόνο στα άτομα με ψυχαναγκαστική- καταναγκαστική διαταραχή ή άλλα προβληματικά πρότυπα σκέψης .

Η έρευνα που έρχεται από το Πανεπιστήμιο  Concordia του Καναδά και από 15 άλλα ερευνητικά  ιδρύματα σε διάφορες χώρες , όπως η Γαλλία, το Χονγκ Κονγκ και Αυστραλία, διαπίστωσαν ότι στους 777 συμμετέχοντες , σχεδόν όλοι τους είχαν βιώσει ενοχλητικές σκέψεις , εικόνες και παρορμήσεις στους τελευταίους τρεις μήνες .

Οι τύποι της στρατηγικής που οι άνθρωποι αυτοί  χρησιμοποίησαν για να αποσπάσουν την προσοχή τους  από αυτές τις σκέψεις ήταν επίσης σχετικά κοινοί.

Οι ίδιοι οι άνθρωποι είπαν στους εαυτούς τους να σταματήσουν, να σκεφτούν κάτι ευχάριστο αντ  'αυτού και  χρησιμοποιούν τον καθησυχασμό και την λογική αιτιολόγηση του φαινομένου( Moulding et al., 2014).

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν στρατηγικές αντιπαράθεσης με το φαινόμενο , όπως  η συλλογιστική με τον εαυτό τους τείνουν να έχουν λιγότερες ενοχλητικές σκέψεις από εκείνους που χρησιμοποιούν στρατηγικές αποφυγής , όπως π.χ. σκεφτόμαστε κάτι ευχάριστο αντ 'αυτού.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι δεν είναι οι ανεπιθύμητες , ενοχλητικές σκέψεις  ο πυρήνας του προβλήματος αλλά ο τρόπος που αντιδρούμε υπό το καθεστώς αυτών των σκέψεων.

Αυτό είναι στο επίκεντρο των γνωσιακών και συμπεριφορικών παρεμβάσεων  που χρειάζονται για να  βοηθηθούν οι άνθρωποι να ξεπεράσουν  την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω:

ή απευθείας μέσω του site μας : https://www.therapy4all.gr/