Η θετική πλευρά των αρνητικών συναισθημάτων

Οι πιο ψυχολογικά υγιείς άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη σημασία του να αφήσουν κάποια πράγματα «να τα πάρει το ποτάμι», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αρνηθούν τα συναισθήματα τους ή ότι συστηματικά κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί . Αντίθετα, έχουν μια έμφυτη κατανόηση ότι τα συναισθήματα χρησιμεύουν ως ανάδραση, ένα εσωτερικό σύστημα ραντάρ που παρέχει πληροφορίες για το τι συμβαίνει (και τι πρόκειται να συμβεί) στην κοινωνική μας ζωή.

Οι ευτυχισμένοι και ακμαίοι άνθρωποι δεν αποφεύγουν τα αρνητικά συναισθήματα . Αναγνωρίζουν ότι η ζωή είναι γεμάτη από απογοητεύσεις και τις αντιμετωπίζουν κατά πρόσωπο, χρησιμοποιώντας συχνά τα συναισθήματα του θυμού αποτελεσματικά, ώστε να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή εκείνα της ενοχής ως κίνητρο για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Αυτή η διανοητική εναλλαγή ανάμεσα στην ευχαρίστηση και τον πόνο, η δυνατότητα τροποποίησης της συμπεριφορά ανάλογα με τις απαιτήσεις μιας κατάστασης , είναι γνωστή ως ψυχολογική ευελιξία.

Για παράδειγμα, αντί να αφήσετε τη ζήλια σας που σιγοβράζει για τη νέα γνωριμία της φίλης σας να διαβρώσει τη σχέση σας, αποδεχτείτε  τα συναισθήματα σας, σαν ένα σήμα, το οποίο σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε άλλες στρατηγικές αντίδρασης που είναι πιθανό να προσφέρουν μεγαλύτερα κέρδη. Αυτές περιλαμβάνουν τη συμπόνια-κατανόηση (αναγνώριση ότι η κοπέλα σας έχει ανεκπλήρωτες ανάγκες) και την προσεκτική ακρόαση (ενδιαφερθείτε γι αυτά που τις αρέσουν).

Η ικανότητα να αλλάζει κανείς διανοητικές καταστάσεις ανάλογα με τις περιστάσεις αποδεικνύεται ότι είναι μια θεμελιώδης πτυχή της ευημερίας. Ψυχολόγοι από το πανεπιστήμιο Columbia βρήκαν, για παράδειγμα, ότι στον απόηχο της  11ης Σεπτεμβρίου, οι «ευέλικτοι» άνθρωποι που ζούσαν στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια των επιθέσεων - που ήταν θυμωμένοι μερικές φορές, αλλά μπορούσαν επίσης να κρύβουν τα συναισθήματά τους όταν ήταν απαραίτητο , ανέκαμψαν πολύ πιο γρήγορα και απολαμβάνουν μεγαλύτερη ψυχική και σωματική υγεία από ό,τι λιγότερο προσαρμόσιμοι συνάνθρωποι  τους .

Ευκαιρίες για ευέλικτη ανταπόκριση υπάρχουν παντού : Μια νιόπαντρη η οποία μόλις έμαθε ότι δεν έχει την δυνατότητα τεκνοποίησης, μπορεί να κρύψει την αίσθηση της απελπισίας από τη μητέρα της , αλλά να το εξομολογηθεί στην καλύτερή της φίλη. Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει ένα τραύμα μπορεί να εκφράσουν το θυμό τους σε ανθρώπους που μοιράζονται παρόμοια συναισθήματα αλλά τον κρύβουν από τους φίλους τους που τηρούν μια στάση συμπόνοιας. Η ικανότητα να αντέχει κάποιος την ταλαιπωρία που προκαλείται από την διανοητική εναλλαγή, ανάλογα με ποίους είμαστε μαζί και αυτό που κάνουμε, μας επιτρέπει να πάρουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα σε κάθε κατάσταση .

Όπως η προπόνηση για τρίαθλο, έτσι και η εκμάθηση των δεξιοτήτων αντοχής στην συναισθηματική δυσφορία είναι κάτι που εξασκείται σε ολοένα αυξανόμενα επίπεδα δυσκολίας. Για παράδειγμα , αντί να αποσπάσετε αμέσως την προσοχή σας βλέποντας τηλεόραση ή βάζοντας να πιείτε ένα ουίσκι την επόμενη φορά που έχετε μια έντονη διαφωνία με τον έφηβο γιο σας , προσπαθήστε απλά να ανεχτείτε τη συναισθηματική φόρτιση για λίγα λεπτά. Με την πάροδο του χρόνου , η ικανότητά σας να αντέχετε τα καθημερινά αρνητικά συναισθήματα θα αυξηθεί.

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω:

ή απευθείας μέσω του site μας : https://www.therapy4all.gr/