Η δύναμη του Όχι

just-say-no1

Γίνεται  πολλή συζήτηση για την ισχύ του Ναι. Το  Ναι υποστηρίζει την ανάληψη ρίσκου, το θάρρος, και μια ανοιχτόμυαλη προσέγγιση στη ζωή με μεγάλη σημασία.  Αλλά το όχι γιορτάζεται σπάνια. Είναι μια κρυφή δύναμη , επειδή είναι τόσο εύκολο να παρεξηγηθεί και δύσκολο ειπωθεί.

Είναι πιθανό ότι αγνοούμε τη δύναμη που αντλούμε από το  Όχι, διότι, εν μέρει, εύκολα συγχέεται με την αρνητικότητα . Και τα δύο μπορεί να εκφράζονται με ένα κούνημα του κεφαλιού , ή μια σταθερή άρνηση. Αλλά είναι σαφώς διαφορετικές ψυχολογικές καταστάσεις.

Η αρνητικότητα είναι μια χρόνια στάση, ένα ζευγάρι συναισθηματικών γυαλιών μέσω των οποίων μερικοί άνθρωποι έχουν μια θολή άποψη για τον κόσμο .Οι  Αρνητικοί άνθρωποι μπορούν να σβήνουν τον ενθουσιασμό των άλλων, αλλά και σπάνια τους εμπνέουν για θετική δράση . Η αρνητικότητα μειώνει την ευχαρίστηση αλλά και την προσωπική μας δύναμη.

Όταν η αρνητικότητα είναι μια συνεχής στάση, τα Όχι είναι μια ξεκάθαρη επιλογή της στιγμής . Ανακοινώνει , έστω και έμμεσα , κάτι θετικό  για σας .πχ «Εγώ δεν θα υπογράψω - γιατί αυτό δεν με βρίσκει σύμφωνο ή" Όχι, ευχαριστώ " , γιατί μπορεί πληγωθείς  αν απορρίψω  την πρόσκλησή σας , αλλά οι ανάγκες μου έχουν προτεραιότητα .

Το Όχι αναγνωρίζει ότι καθορίζουμε τα όριά μας . Όσο πιο πιστοί είμαστε στην τήρηση των προσωπικών μας ορίων, τόσο ισχυρότεροι θα είμαστε . Αυτή η  δύναμη απαιτεί τη δύναμη του ‘Όχι . Το Όχι  έχει δύο όψεις : αυτό που στρέφεται προς τον εαυτό μας και αυτό που δημιουργεί τα όρια μεταξύ του εαυτού μας και των άλλων . Ο αγώνας για την ενίσχυση των εσωτερικής μας Όχι, όπως κάνουμε  με τις δικές μας αυτοκαταστροφικές παρορμήσεις , είναι ένας αγώνας με την οποία είμαστε πιο εξοικειωμένοι . αυτά τα όχι ελέγχουν την οργή μας στην οδήγηση  και την ανάγκη μας για το τσιγάρο . Τα αποκαλούμε: «Αυτοπειθαρχία».

Εξάλλου και η  νευροεπιστήμη  υποστηρίζει πως τα Όχι που λέμε,  τελικά  εγγράφονται  πολύ πιο δυνατά στην μνήμη και στην αντίληψη μας  από την αρχική μας πρόθεση . Ο ανθρώπινος εγκέφαλος απαντά  στα όχι πιο γρήγορα , πιο έντονα και πιο σταθερά από ό, τι σε ένα θετικό μήνυμα . Και επιστημονικά το όχι λοιπόν  είναι ισχυρότερο από το Ναι .

Βρες τη φωνή σου!

Εντάξει , το Όχι συχνά έχει κόστος . Η πληρωμή σας όμως είναι σε ακεραιότητα και η αυτονομία είναι τεράστια . Η επιλογή που τίθεται  είναι σαφής : Ενισχύστε την  ικανότητά σας να λέτε όχι, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος του στις σχέσεις σας . Υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία μέσα από την ψυχοθεραπεία και την αυτογνωσία που επιτυγχάνεται μέσω αυτής.