Η αλήθεια για την ανδρική κατάθλιψη

Η αληθεια είναι ότι η ανδρική κατάθλιψη μπορεί να είναι διαφορετική από την γυναικεία κατάθλιψη , μπορεί να γίνεται αντιληπτή διαφορετικά και να έχει διαφορετική εμφάνιση . Είναι πιο εύκολο να συγχέουμε την  κατάθλιψη στον άνδρα με άγχος , θυμό , ευερεθιστότητα , κλπ. ... Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η ανδρική κατάθλιψη υποδιαγιγνώσκεται και οι άνδρες εξακολουθούν να υποφέρουν σιωπηλά . Οι καιροί έχουν εξελιχθεί και οι άνδρες δεν αναμένονται πλέον να « το αντέξουν» όταν αισθάνονται σημαντική θλίψη, όπως ακριβώς δεν αναμένεται να αφήσουν ένα σπασμένο χέρι χωρίς επαγγελματική βοήθεια . Η κατάθλιψη δεν είναι σημάδι αδυναμίας , αλλά μια βιολογική ανισορροπία των νευροδιαβιβαστών που μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς .

Σε σύγκριση με τις γυναίκες , οι άνδρες είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν ψυχολογικά συμπτώματα της κατάθλιψης ως φυσικές ασθένειες που θεωρούνται περισσότερο κοινωνικά αποδέκτες . Μπορούν να αναφέρουν ότι νιώθουν κουρασμένοι όλη την ημέρα , προβλήματα με  υπερβολικό ύπνο ή αϋπνία , τα υψηλά επίπεδα άγχους , πόνους στο στομάχι ή στην πλάτη / ώμο πόνοι , προβλήματα συγκέντρωσης και την αναποφασιστικότητα . Μπορούν να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών ως ένα τρόπο για να ξεφύγουν από τα συναισθήματά τους . Οι άνδρες συχνά θα είναι πιο οξύθυμοι, θυμωμένοι και εχθρικοί  προς τους γύρω τους . Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε παράπονα για άγχος , ή μια αύξηση της επιπόλαιας συμπεριφοράς . Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθη μεταξύ των ανδρών με κατάθλιψη , και είναι συχνά τα πρώτα σημάδια για έναν επαγγελματία πως  μπορεί να υπάρχει κατάθλιψη.

Όπως σημειώνεται παραπάνω , οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσιάζουν συμπτώματα της κατάθλιψης με διαφορετικό τρόπο. Οι γυναίκες είναι πιθανό να παρουσιάζουν μεγαλύτερη συναισθηματική απορρύθμιση (π.χ. , κλάμα , θλίψη), ενώ οι άνδρες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν σωματικές ασθένειες . Παρακάτω είναι μια σύγκριση της κατάθλιψης μεταξύ των γυναικών και των ανδρών , που δείχνει πώς η ίδια διαταραχή μπορεί να παρουσιαστεί πολύ διαφορετικά μεταξύ των δύο φύλων .

Γυναίκες έναντι ανδρών

-Κατηγορούν τον εαυτό τους / κατηγορούν τους άλλους

-Αισθάνονται  λυπημένες, απαθείς και άχρηστες / αισθάνονται θυμό , ευερεθιστότητα και εγωιστικά

-Αισθάνονται ανήσυχες και φοβισμένες / αισθάνονται δυσπιστία και εσωστρέφεια

-Αποφεύγουν τις συγκρούσεις  / δημιουργούν συγκρούσεις

-Νιώθουν ψυχική επιβράδυνση / αισθάνονται ανήσυχοι και ταραγμένοι

-Έχουν όρια ρύθμιση κόπο εναντίον αισθάνονται την ανάγκη να διατηρήσουν τον έλεγχο

-Χρησιμοποιήσουν τα τρόφιμα , τους φίλους , και την αγάπη για αυτοθεραπεία /χρησιμοποιούν  αλκοόλ , τηλεόραση , τον αθλητισμό, και το σεξ για αυτοθεραπεία

 

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω:

Facebook: https://www.facebook.com/Therapy4all.gr ,

Twitter: https://twitter.com/Therapy4allGr

Email: info@therapy4all.gr,

ή απευθείας μέσω του site μας : https://www.therapy4all.gr/