Γυναικεία σεξουαλική επιθυμία: Μια Ενδυναμωτική Προσέγγιση - Διαλύοντας τους μύθους!

Οι μύθοι πεθαίνουν δύσκολα. Υπάρχουν μια σειρά από παλιούς μύθους σχετικά με τη γυναικεία σεξουαλική επιθυμία: οι γυναίκες δεν εκτιμούν το σεξ, οι γυναίκες είναι λιγότερο σεξουαλικές από τους άνδρες, η πρόβλεψη του οργασμού είναι το κλειδί για την επιθυμία, επειδή οι άνδρες έχουν περισσότερη τεστοστερόνη έχουν περισσότερη επιθυμία, κλπ. Επιπλέον, νέοι μύθοι έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια : το κλειδί για την γυναικεία επιθυμία είναι η ερωτική φαντασία και τα σεξουαλικά παιχνίδια, βρίσκοντας το σημείο G προκαλείται επιθυμία, οι επιστήμονες θα βρουν ένα φάρμακο που θα εξασφαλίζει σεξουαλική επιθυμία, η λύση είναι να βρίσκεις ένα νέο σύντροφο κάθε χρόνο, κλπ. Οι μύθοι κάνουν για κουβεντούλα και διαφημιστικές εκστρατείες των μέσων ενημέρωσης. Δημιουργούν πολλή ένταση , αλλά λίγη πραγματική  κατανόηση.

Τι είναι επιστημονικά αληθές και ποιες είναι οι σχετικές κατευθυντήριες γραμμές βελτίωσης της γυναικείας σεξουαλικής επιθυμίας; Η νέα τάση στη θεραπεία ζεύγους είναι η επιθυμία, η ευχαρίστηση, ο ερωτισμός, η ικανοποίηση. Η επιθυμία είναι η πιο σημαντική διάσταση.

Στη γυναίκα η σεξουαλική επιθυμία είναι διαφορετική, αλλά όχι κατώτερη από την ανδρική σεξουαλική επιθυμία. Η επιθυμία της είναι πιο ευμετάβλητη, ευέλικτη, και ξεχωριστή. Μια ελάχιστα γνωστή πραγματικότητα είναι ότι όταν τα ζευγάρια γίνονται μη σεξουαλικά (σεξ λιγότερο από 10 φορές το χρόνο) είναι σχεδόν πάντα με απόφαση του άνδρα, η οποία και δεν εκφράζεται λεκτικά.

Οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν μια νέα σχέση ως «ρομαντική αγάπη / παθιασμένο σεξ / εξιδανίκευση». Αυτό είναι μια σημαντική, αλλά εύθραυστη, φάση στη σχέση διάρκειας από 6 μήνες έως και 2 χρόνια. Η πρόκληση για την γυναίκα είναι να αναπτύξει το ζευγάρι ένα σεξουαλικό ύφος που δημιουργεί μια ισχυρή, ανθεκτική σεξουαλική επιθυμία. Δυστυχώς, αυτή η μετάβαση δεν είναι επιτυχής για 1 στις 3 γυναίκες.

Η πρόκληση επίσης είναι να  βρει ισορροπία η «σεξουαλική φωνή της» (αυτονομία) μέσα σε μια οικεία σεξουαλική σχέση. Η δεύτερη πρόκληση είναι να ενσωματώσουν την οικειότητα και τον ερωτισμό σε αυτή.

Ο υγιής ρόλος της σεξουαλικότητας για τη ζωή της γυναίκας και του ζευγαριού είναι ένας παράγοντας του 15-20 %. Η σεξουαλικότητα ενεργοποιεί το δεσμό σας και ενισχύει τα συναισθήματα της επιθυμίας και της ελκυστικότητας. Παραδόξως, η δυσλειτουργική  και αποφευκτική  σεξουαλικότητα έχει ένα υπερβολικά ισχυρό ρόλο, αποστραγγίζοντας την οικειότητα και απειλώντας τη  σταθερότητα της σχέσης.

Οι μεγάλες αναστολές για τη γυναικεία σεξουαλική επιθυμία είναι διαμάχες για την εξουσία στη σχέση (ιδιαίτερα η συχνότητα της σεξουαλικής επαφής) και η προβλέψιμη  ρουτίνα του σεξ. Επιπλέον, ο εξαναγκασμός, ο θυμός, οι κατηγορίες, η πίεση της επίδοσης, μπορούν να μειώσουν τη γυναικεία επιθυμία. Αυτό που ωθεί την υγιή γυναίκεια σεξουαλική επιθυμία είναι θετική προσδοκία και η αίσθηση πως της αξίζει η σεξουαλική ευχαρίστηση. Επιπλέον , η ελευθερία, η επιλογή, η ευχαρίστηση  και το απρόβλεπτο μπορεί να ενισχύσουν την επιθυμία. Η υγιής σεξουαλικότητα διευκολύνεται συνδυάζοντας την οικειότητα, την ανιδιοτελή προσφορά απόλαυσης,  τα ερωτικά σενάρια και τεχνικές. Η βασική έννοια είναι η γυναίκα να βλέπει τον άνδρα ως ερωτικό σύμμαχό της, όχι σαν κριτή της  ή σαν κάποιον που την ωθεί να αποδείξει τις σεξουαλικές της ικανότητες .

Μια βασική έννοια είναι αμοιβαία, ταυτόχρονη σεξουαλική εμπειρία είναι πιο σημαντική (δηλαδή όταν και οι δύο σύντροφοι βιώνουν την επιθυμία, την ευχαρίστηση, τον ερωτισμό και την ικανοποίηση). Ωστόσο, όταν δύο άνθρωποι αναγνωρίζουν την εγγενή πολυπλοκότητα της σεξουαλικότητας αντί να απαιτούν τέλεια απόδοση στο σεξ, η σεξουαλική επιθυμία θα ευδοκιμήσει . Η γυναίκες (και κάποιας  ηλικίας) που αγκαλιάζουν τους πολλαπλούς τους ρόλους και τις έννοιες της σεξουαλικότητας μπορούν να απολαύσουν τόσο σύγχρονες όσο και ασύγχρονες σεξουαλικές εμπειρίες, και  προσθέτοντας  αισθησιασμό, παιχνιδιάρικη διάθεση, και ερωτικά σενάρια, εκτός από καλή σεξουαλική επαφή θα έχουν και ισχυρή, ανθεκτική επιθυμία.

Αντί να χρησιμοποιεί το αρσενικό μοντέλο αυθόρμητων στύσεων, σεξουαλικών φαντασιώσεων και επιθυμίας για  οργασμό, η γυναίκα συνειδητοποιεί ότι συχνά αυτή αρχίζει  ουδέτερα και καθώς  ανταποκρίνεται στο άγγιγμα και όντας ανοιχτή  τις συναισθηματικές της ανάγκες βιώνει επιθυμία. Η επιθυμία της  ανταποκρίνεται στην οικειότητα και την ευχαρίστηση της. Όπως σημαντικό είναι ότι έχει επιλογές, συμπεριλαμβανομένων της  ταυτόχρονης με τον σύντροφο ερωτικής απόλαυσης (ένα ιδανικό αποτέλεσμα). Η ελευθερία, η επιλογή, και η μη προβλεψιμότητα διευκολύνουν τη σεξουαλική επιθυμία.

Αυτή η  ενδυναμωτική προσέγγιση δείχνει στη γυναίκα τη μοναδική σεξουαλική φωνή της και στο ζευγάρι το δικό του σεξουαλικό στυλ της επιθυμίας, της ευχαρίστησης, του ερωτισμού και της ικανοποίησης .
 

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω:

ή απευθείας μέσω του site μας : https://www.therapy4all.gr/