Εγκυμοσύνη και ΓΣΘ

Θεραπεία επιλόχειας κατάθλιψης και άγχους

Γνωρίζουμε από καιρό για την κατάθλιψη μετά τον τοκετό και τις επιπτώσεις της σε μια γυναίκα , το μωρό της και το νοικοκυριό της . Αυτό που μάθαμε επίσης είναι ότι η κατάθλιψη είναι αρκετά συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και όχι μόνο αφότου το μωρό γεννιέται. Το πρόβλημα είναι ότι η θεραπεία της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια πολύ λεπτή διαδικασία - καθώς κάποια φάρμακα θα μπορούσαν να βλάψουν τα αγέννητα μωρά. Σε κάποιες γυναίκες δίνεται η συμβουλή  να σταματήσουν τα φάρμακα ενώ σε άλλες να συνεχίσουν να παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Αυτό εξαρτάται από την σοβαρότητα της κατάστασης καθώς και από τον αντίκτυπο των εν λόγω φάρμακων . Η κατάσταση και το γενετικό υλικό κάθε γυναίκας είναι διαφορετικά , έτσι οι θεραπείες ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο.

Είναι σημαντικό το γεγονός μια έγκυος γυναίκα να εξετάσει το ενδεχόμενο θεραπείας για τις διαταραχές άγχους και κατάθλιψης με τον γιατρό της και είναι επίσης σημαντικό σε όλο αυτό, να εμπλακεί ο σύντροφος  και ίσως κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας της. Ερωτήσεις σχετικά με τη θεραπεία και τα αποτελέσματα των διαφόρων φαρμάκων πρέπει να διερευνηθούν πριν την συνταγογράφηση οποιουδήποτε φαρμάκου. Η φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία της κατάθλιψης είναι καλύτερη από τη μη θεραπεία, υπό την φροντίδα πάντα ενός ιατρού, ειδικά εάν η γυναίκα αντιμετωπίζει μείζονα καταθλιπτική διαταραχή ή άλλη σοβαρή διαταραχή. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη σε αυτές τις καταστάσεις, αλλά συχνά υπάρχει ανάγκη για φαρμακευτικές παρεμβάσεις στις περιπτώσεις μειζόνων καταθλιπτικών διαταραχών ή σοβαρών ψυχικών διαταραχών.

Είναι τα φάρμακα πραγματικά απαραίτητα;

Συχνά, οι αγχώδεις διαταραχές, οι διαταραχές της διάθεσης και η αϋπνία, μπορούν να αντιμετωπιστούν και με άλλους τρόπους εκτός από τα φάρμακα , που δεν επηρεάζουν το μωρό.

CBT

Πιο συχνά , οι γυναίκες μαθαίνουν τεχνικές για την αντιμετώπιση των διαταραχών άγχους, της κατάθλιψης , των προβλημάτων διάθεσης και την αϋπνία μέσω της χρήσης συγκεκριμένων τύπων συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας. Μια τέτοια μέθοδος είναι η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT) που διδάσκει πώς να προσδιορίσει και να αντιμετωπίσει καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν συναισθήματα άγχους ή θλίψης. Με την εκμάθηση του πώς οι σκέψεις επηρεάζουν τη συμπεριφορά της, μια γυναίκα μπορεί να χειριστεί τα συναισθήματά της , χωρίς τη βοήθεια των φαρμάκων με τη χρήση τεχνικών, για να ελέγξει τις σκέψεις της και με αυτόν τον τρόπο να βελτιώσει τη διάθεσή της.

Η ιδέα πίσω από τη CBTείναι ότι η ψυχολογική δυσφορία, προκαλείται από διαστρεβλωμένες σκέψεις για τα διαφορά ερεθίσματα , προκαλώντας έτσι αρνητικά συναισθήματα. Ένα παράδειγμα διαστρεβλωμένης σκέψη και τα συνακόλουθα συναισθήματα σε μια γυναίκα που της είπαν: «μπορείς να είσαι μια καταπληκτική μητέρα», αυτό που ακούει είναι: «νομίζουν ότι δεν θα είναι μια καλή μητέρα», «αμφιβάλλουν για την ικανότητά μου ως μητέρα, ως εκ τούτου είμαι καταδικασμένη να είμαι μια κακή μητέρα». Η αντίδραση είναι αποθαρρυμένη και αρνητική. Τα συναισθήματα που ακολουθούν είναι αυτά της κατάθλιψης και του άγχους λόγω του φόβου της αποτυχίας ως μητέρα.

Η γνώση είναι δύναμη

Ένας θεραπευτής CBT βοηθά τον θεραπευόμενο του να ενημερωθεί για τις στρεβλώσεις στον τρόπο σκέψης του, οι οποίες προκαλούν τη συναισθηματική δυσφορία, καθώς και τη δημιουργία των αντιδράσεων που ενισχύουν την αρνητική συμπεριφορά. Είναι αδύνατο να διορθωθεί κάθε συμπεριφορά, αλλά με τη διόρθωση των πρωτογενών σκέψεων και συμπεριφορών που μπορεί να είναι η βασική πηγή προβλημάτων, τα υπόλοιπα θέματα απομακρύνονται, καθώς η γυναίκα αρχίζει να έχει εικόνα και να καταλαβαίνει τη συμπεριφορά της. Ο CBT θεραπευτής προσπαθεί για να βοηθήσει τον πελάτη να καταλάβει και να εργαστεί μέσα από καταστροφικές σκέψεις και σχέδια, αμφισβητώντας τα και συγκρίνοντας τα με την πραγματικότητα και άλλες υποθέσεις.

Μέσα από την εμπειρία της CBT, μια γυναίκα μαθαίνει, ερευνά και δοκιμάζει διαφορετικές πεποιθήσεις και εξετάζει τα συναισθήματα που δημιουργούνται. Μαθαίνει στρατηγικές και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις σκέψεις που προκαλούν στρεβλώσεις, αποκτώντας στρατηγικές αντιμετώπισης, δεξιοτήτων αναγνώρισης, την ικανότητα να αξιολογεί ενοχλητικά ζητήματα προτού να πάρουν μια αρνητική τροπή για το μυαλό και τα συναισθήματά της. Με ένα πολύ πραγματικό τρόπο, η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία βοηθά να αναπτυχθεί μια σύνδεση νου-σώματος, καθώς μια γυναίκα μαθαίνει ότι η σκέψη της παράγει μια συναισθηματική αντίδραση και επηρεάζει και το σώμα της. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο, έμετο, αϋπνία, κλάμα, και ακόμη και πόνο. Με την εκμάθηση πώς να ελέγξει και να εκτονώσει την αρνητική σκέψη, μπορεί να ελέγξει συναισθήματά και το όφελος είναι μια γαλήνη στο μυαλό και το σώμα