Διαταραχές της διάθεσης και έφηβα κορίτσια

Γιατί είναι πιο ευάλωτα από τα αγόρια, και ποιες είναι οι ενδείξεις και τα συμπτώματα που θα πρέπει να αναζητήσετε; Το άγχος και η κατάθλιψη υπάρχουν και στα δύο φύλα, αλλά από τα χρόνια της εφηβείας, τα κορίτσια είναι πιο ευάλωτα από ό, τι τα αγόρια. Πριν από την εφηβεία, η επικράτηση των διαταραχών της διάθεσης είναι περίπου η ίδια σε αγόρια και κορίτσια από 3% έως 5%,  αλλά από τα μέσα της εφηβείας τα κορίτσια έχουν παραπάνω από διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαταραχή της διάθεσης σε σχέση με τα αγόρια, με επικρατέστερη την περίοδο της ενηλικίωσης, όπου τα ποσοστά φτάνουν από 14% έως 20%.

Γιατί υπάρχει τέτοια μεγάλη διαφορά στις διαταραχές της διάθεσης; Γνωρίζουμε από την έρευνα απεικονιστικών εξετάσεων του εγκεφάλου ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο τα κορίτσια και τα αγόρια επεξεργάζονται τα συναισθηματικά ερεθίσματα. Τα κορίτσια ωριμάζουν, από την άποψη της συναισθηματικής αναγνώρισής τους, ταχύτερα από ό, τι τα αγόρια, και αυτή η ευαισθησία θα μπορούσε να τα κάνει πιο ευάλωτα στην κατάθλιψη και το άγχος.

Το επιχείρημα ότι οι διαφορές στη συναισθηματική ευαισθησία είναι έμφυτες υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι παρόλο που οι ζωές των γυναικών έχουν αλλάξει, με σαφώς πολύ περισσότερες γυναίκες που ζουν ως ανταγωνιστικοί επαγγελματίες, το ποσοστό της κατάθλιψης δεν έχει μειωθεί. Ακόμη και η συμμετοχή πολύ περισσότερων κοριτσιών στον αθλητισμό και άλλες έντονες σωματικές δραστηριότητες, δεν έχει μειώσει το ποσοστό της κατάθλιψης, αν και η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για τη συναισθηματική ευεξία και ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσει στην ανάρρωση κάποιου που έχει κατάθλιψη.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης στους εφήβους

Στην εφηβική κατάθλιψη, το πρώτο πράγμα που οι άνθρωποι συνηθίζουν να παρατηρούν είναι η απόσυρση, όταν δηλαδή η έφηβη σταματάει να κάνει πράγματα που συνήθως της άρεσε να κάνει. Μπορεί να υπάρχουν άλλες αλλαγές στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων της λύπης, της ευερεθιστότητας ή στη συμπεριφορά της, συμπεριλαμβανομένων, της όρεξης, το επίπεδο της ενέργειας, του ύπνου και της ακαδημαϊκής επίδοσης. Αν αρκετά από αυτά τα συμπτώματα είναι παρόντα, να είστε σε εγρήγορση για την πιθανότητα κατάθλιψης.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι από τη στιγμή που τα μέλη της οικογένειας και οι άλλοι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω από μία έφηβη παρατηρήσουν έλλειψη ενδιαφέροντος στα περισσότερα πράγματα, ή αυτό που λέμε ανηδονία, μπορεί να υπάρχει κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι μια εσωτερικευμένη διαταραχή, που διαταράσσει τη συναισθηματική ζωή του ασθενούς, παρά μια εξωτερίκευση, η οποία εκδηλώνεται με τη μορφή της διασπαστικής ή προβληματικής συμπεριφοράς. Ως εκ τούτου, χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα, όχι μόνο για τους άλλους να το αναγνωρίσουν, αλλά συχνά για την ίδια την ασθενή να συνειδητοποιήσει ότι οι σκέψεις της, και οι συναισθηματικές αντιδράσεις έχουν επηρεαστεί.

Τα συμπτώματα του άγχους

Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό προσαρμοζόμενο σύστημα που επιτρέπει στο σώμα να καταλαβαίνει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, γίνεται όμως πρόβλημα όταν είναι δυσανάλογο σε σχέση με την κατάσταση, και παρεμβαίνει στην ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί. Μια υπερβολικά ανήσυχη έφηβη ενδέχεται να αποσυρθεί από δραστηριότητες γιατί είναι πάρα πολύ φοβισμένη ή ανήσυχη, και το άγχος της δεν πρόκειται να φύγει με έναν απλό καθησυχασμό.

Μία έφηβη που ήταν ανήσυχη από την παιδική ηλικία μπορεί να έχει χτίσει έναν τρόπο ζωής γύρω από τα άγχη της: οι δραστηριότητες και τα περιβάλλοντα που επιλέγει και εκείνα που αποκλείει, οι φίλοι με τους οποίους νιώθει άνετα, οι προσδοκίες και οι περιορισμοί με τους οποίους έχει εκπαιδεύσει την οικογένειά, τους φίλους και τους δάσκαλους να αποδέχονται. Γι 'αυτό είναι πιο δύσκολη η θεραπεία του άγχους για ένα παιδί που έχει ζήσει πολύ με αυτό, και έχει αναπτύξει ανθυγιεινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης για να το διαχειριστεί.

Γιατί η έγκαιρη παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας

Εκτός από τις ίδιες τις διαταραχές, υπάρχουν πρόσθετες συνέπειες που μπορούν να προκαλέσουν δια βίου ζητήματα. Με την κατάθλιψη έρχεται χαμηλή ενεργητικότητα και κακή συγκέντρωση, δύο παράγοντες που ενδέχεται να έχουν σημαντική επίπτωση στην κοινωνική και ακαδημαϊκή λειτουργία. Το άγχος, και η αναβλητικότητα που μπορεί να το συνοδεύουν, είναι επίσης επιζήμια για την κοινωνική και ακαδημαϊκή πρόοδο.

Είναι εύκολο να δείτε τα αποτελέσματα της κακής ακαδημαϊκής λειτουργίας: η μειωμένη απόδοση στο σχολείο υπονομεύει την εμπιστοσύνη ενός παιδιού και την αυτοεκτίμηση του ενώ μπορεί να επηρεάσει το μέλλον του αν είναι παρατεταμένη. Επίσης η κοινωνική μάθηση είναι εξίσου κρίσιμη, όπως η ακαδημαϊκή μάθηση στην παιδική και εφηβική ηλικία. Αυτή είναι μια στιγμή που ένα κορίτσι θα έπρεπε κανονικά να μάθει να λειτουργεί ως μια κόρη, αδελφή, μια φίλη με την κατάθλιψη ή το άγχος, μπορεί να χάσει ή να πάει πίσω σε αυτά τα κρίσιμα είδη μάθησης. Αυτά τα ελλείμματα, όχι μόνο την πάνε πίσω από τους συνομηλίκους της, αλλά από μόνα τους μπορούν να συνθέσουν την κατάθλιψη ή το άγχος της.

Άλλες διαταραχές

Δύο άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τις έφηβες -που εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στα κορίτσια από τα αγόρια- είναι οι διατροφικές διαταραχές και ο αυτοτραυματισμός. Ενώ και οι δύο από αυτές μπορεί να επικαλύπτονται με την κατάθλιψη, η κοινή παραδοχή πως προκαλούνται από την κατάθλιψη δεν επιβεβαιώνεται από την έρευνα. Τα κορίτσια που έχουν διατροφικές διαταραχές συχνά παρουσιάζουν σημάδια κατάθλιψης. Πράγματι, είναι συχνά υψηλής λειτουργικότητας, ανταγωνιστικά κορίτσια που έχουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματος, αλλά όχι τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ομοίως, η συμπεριφορά αυτοτραυματισμού, είναι ένα είδος δυσλειτουργικού μηχανισμού αντιμετώπισης όπου τα παιδιά μπαίνουν για να ανακουφίσουν το συναισθηματικό πόνο, ή το μούδιασμα που έχουν αναπτύξει ως αποτέλεσμα του εν λόγω πόνου. Μπορεί να συνοδεύεται ή να περιπλέκεται από μια διαταραχή της διάθεσης, αλλά δεν θεωρείται ως αποτέλεσμα της τελευταίας. Τα αντικαταθλιπτικά, συνήθως δεν ανακουφίζουν τις διατροφικές διαταραχές ή τον αυτοτραυματισμό, γι αυτό το λόγο επιλέγονται η ψυχοθεραπεία είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής .

Θεραπείες για το άγχος και την κατάθλιψη

Η πιο συνηθισμένη θεραπεία, που ένας επαγγελματίας της ψυχικής υγείας χρησιμοποιεί, είναι κάποια μορφή της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας, και ανάλογα με το πόσο νέο είναι το παιδί, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και τη συμβουλευτική των γονέων. Η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία βασίζεται στην ιδέα ότι ένα άτομο που πάσχει από μια διαταραχή της διάθεσης είναι παγιδευμένο σε ένα αρνητικό μοτίβο σκέψης. Τα καταθλιπτικά παιδιά έχουν την τάση να αξιολογούν τον εαυτό τους αρνητικά, ερμηνεύουν τις ενέργειες των άλλων με αρνητικό τρόπο, και παίρνουν την πιο σκοτεινή πιθανή έκβαση των γεγονότων. Ομοίως, ένα παιδί που πάσχει από άγχος είναι συγκλονισμένο από τους φόβους των αρνητικών αποτελεσμάτων πολύ πριν συμβούν τα γεγονότα. Στη ΓΣΘ, διδάσκεται στους πάσχοντες να αμφισβητήσουν αυτές τις αρνητικές σκέψεις, να αναγνωρίσουν το μοτίβο και να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους να σκέφτονται έξω από αυτό. Αν το άγχος ή η κατάθλιψη είναι μέτρια έως σοβαρά, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά. Τόσο για το άγχος όσο και για την κατάθλιψη, ο συνδυασμός της ψυχοθεραπείας με το φάρμακο λειτουργεί συνήθως καλύτερα παρά ξεχωριστά.

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω:

ή απευθείας μέσω του site μας : https://www.therapy4all.gr/