Χτίζοντας μια υγιή αυτοπεποίθηση
Ο καθένας μας έχει κάτι που θα ήθελε να αλλάξει. Υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ της φράσης, «Θα ήταν ωραίο να» και της πιο επώδυνης ,«δεν είμαι στοιχειωδώς εντάξει λόγω των α, β, γ,». Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν το παχύ (ή λεπτό) άτομο που πιστεύει ότι πρέπει να χάσει βάρος για να ανακουφίσει την αίσθηση της εσωτερικής «δυσφορίας», το μαθητή που πιστεύει ότι, αν δεν βαθμολογηθεί με άριστα, θα είναι μια παντελής αποτυχία, το άτομο που ανησυχεί ότι το γεγονός ότι είναι χωρίς σχέση αποδεικνύει ότι δεν μπορεί πραγματικά να αγαπηθεί, τον επαγγελματία που πιστεύει ότι θα «αξίζει» μόνο όταν έχουν ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο κερδών. Αν και για κάποιους, οι εσωτερικές ανασφάλειες μοιάζουν αναμφισβήτητα λιγότερο προφανής από τις φυσικές, είναι το ίδιο ισχυρές στη διαμόρφωση της γνώμης γι αυτό που νομίζουμε ότι αξίζουμε. Αυτές οι πεποιθήσεις για τον εαυτό μας μπορεί να επηρεάσουν τους στόχους μας, καθώς και την ικανότητά μας να δεχτούμε τα καλά πράγματα για τον εαυτό μας, όταν αυτά συμβαίνουν.
Όταν οι ανασφάλειές μας επηρεάζουν την ικανότητά μας να δεχτούμε αυτό που είμαστε, ή την κοινωνική ή συναισθηματική λειτουργικότητα μας, είναι η ώρα να αντιμετωπιστούν. Παρακάτω υπάρχουν επτά στρατηγικές για την ενίσχυση της αυτοαποδοχής και ελαχιστοποίησης της στήριξης στην εξωτερική επικύρωση ή στις εσωτερικές συγκρίσεις με τους άλλους:
1. Ρωτήστε τον εαυτό σας, «Τι είναι αυτό που εκτιμώ;». Ένας άλλος τρόπος για τη φράση αυτή μπορεί να είναι, «Ποιες είναι οι ιδιότητες που θαυμάζω σε άλλους;» Ακόμα και αν ζηλεύουμε σε κάποιους/ες το θεληματικό πηγούνι ή τους καλοσμιλεμένους μηρούς, είναι πιθανότερο, αυτό που σεβόμαστε σε αυτούς να έχει πολύ περισσότερο να κάνει με τον τρόπο συμπεριφοράς τους, τι είναι σημαντικό για αυτούς, και το πώς αισθανόμαστε όταν είμαστε μαζί τους. Είναι αυτό το πρόσωπο φιλάνθρωπο, βοηθητικό, ευγενικό , αξιαγάπητο; Αυτές είναι οι ιδιότητες που πιθανά να κατέχουμε ή θα θέλαμε να αναπτύξουμε περαιτέρω στους εαυτούς μας.
2. Αφού έχετε απαντήσει το παραπάνω, ρωτήστε τον εαυτό σας, «Τι πρέπει να κάνω για να ζήσω σύμφωνα με αυτό που εκτιμώ;» Για παράδειγμα, αν κάποιος εκτιμά την φιλανθρωπία, να βρει τρόπους με τους οποίους μπορεί να είναι φιλάνθρωπος και να προσφέρει. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω επίσημης εθελοντικής εργασίας ή βοηθώντας έναν φίλο ή κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Υπάρχει ένας καλός λόγος που οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν τη Μητέρα Τερέζα ήταν, και γιατί κανείς δεν αναφέρεται ποτέ στην εξωτερικής της εμφάνιση ή την κόμμωση της. Η φιλανθρωπία και η προσφορά της σε όσους είχαν ανάγκη ήταν θρυλική.
3. Εξασκηθείτε στην (αυτο) συγχώρεση. Συχνά φαντάζει ασφαλέστερο να εστιάσουμε συνειδητά σε κάτι εξωτερικό ή υλικό που φαίνεται «όχι αρκετά καλό», και όχι σε πράγματα που θέλαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά. Πρέπει να τονισθεί ότι τα λάθη είναι ένα φυσιολογικό μέρος της μάθησης. Κανείς δεν περπατά με το που θα γεννηθεί - πρέπει πρώτα να μάθει να κάθεται, να μπουσουλάει, να μάθει να βηματίζει – να πέσει αμέτρητες φορές - για να μπορέσει να περπατήσει, να τρέξει και να παίξει! Αναγνωρίστε τι θα θέλατε να κάνετε διαφορετικά τώρα - το μόνο χρονικό διάστημα στο οποίο μπορούμε να δράσουμε για να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα.
4. Θέστε τους στόχους που είναι διακριτοί, μετρήσιμοι, και σύμφωνα με τις αξίες σας. Αφήστε λίγο περιθώριο για στόχους που είναι διασκεδαστικοί όταν αυτό είναι εφικτό. Συνειδητοποιώντας ότι μπορείτε να πετύχετε τα πράγματα που θέσατε ως στόχο - ακόμα και βαρετά ή κουραστικά πράγματα - είναι μέρος του το πώς θα οικοδομήσετε την αυτοεκτίμηση σας.
5. Ρωτήστε τον εαυτό σας κάθε μέρα, «Για πιο πράγμα είμαι ευγνώμων;» Ο καθένας - και εννοώ όλους - εάν είναι πρόθυμος - μπορεί να βρει τουλάχιστον ένα μικρό πράγμα κάθε μέρα για το οποίο μπορεί να είναι ευγνώμων. Ακόμα και όταν τα πράγματα φαίνονται άσχημα, μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες για την καλοσύνη κάποιου, για κάποιο μέρος του σώματός μας που λειτουργεί (ακόμα κι αν είμαστε άρρωστοι), για τον ήλιο που λάμπει, για τα μαθήματα που μπορούμε να μάθουμε ακόμα και από τους δύσκολους ανθρώπους στη ζωή μας, κλπ.
6. Φαντάσου να απορρίπτεις τις σκληρές, απαρχαιωμένες ιδέες για τον εαυτό σου που (πραγματικά!) δεν χρειάζονται πλέον, στην πραγματικότητα δεν προσφέρουν κανένα καλό. Φανταστείτε τον εαυτό σας να αισθάνεται όπως θα θέλατε να αισθάνεστε και να κάνει τα πράγματα που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για εσάς
7. Αν βρείτε τον εαυτό σας να χρειάζεται πρόσθετη βοήθεια με τα παραπάνω, εξετάστε την πιθανότητα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
Κάνοντας τα παραπάνω μπορεί να μας βοηθήσει να δώσουμε στα πράγματα μια προοπτική, να δημιουργήσουμε μια απόδειξη επιτυχίας, και να παρατηρήσουμε μερικά από τα θετικά πράγματα που μπορεί να έχουν αγνοηθεί στη ζωή μας.