Χρησιμοποίησε τον θυμό σου!

 

Σαν συναίσθημα , ο θυμός είναι ένας  ισχυρός κινητοποιητικός παράγοντας και έχει μια τέτοια ισχυρή επίδραση στους άλλους , ενώ μπορεί ακόμα και να αποτρέψει και την σωματική βία κάποιες φορές.

Ο θυμός δεν παίρνει κανένα σεβασμό . Είναι τόσο δεμένος με τη φράση   «διαχείριση θυμού » που δίνουμε λίγη προσοχή στο θυμό αυτό καθεαυτό.

Ένας αυξανόμενος αριθμός κοινωνικών και εξελικτικών βιολόγων, ψυχολόγων και νευροεπιστημόνων διαφωνεί με τη θεώρηση του θυμού ως απόλυτα καταστροφικού συναισθήματος . Με τη νέα λεπτομερή χαρτογράφηση των νευρικών συστημάτων του εγκεφάλου που κρύβονται πίσω  από τα συναισθήματα και μας ενεργοποιούν ώστε να δράσουμε προς τους στόχους μας , δημιουργείται  διαφωνία με την κραταιά άποψη περί θυμού και  την ιδέα πως πρέπει πάντα  να καταστέλλεται . Λεπτομερέστερα έχει αντιπροταθεί ένα ψυχολογικό μοντέλο του θυμού ,διατυπωμένο ως μια θετική  δύναμη της φύσης που μπορεί να τροφοδοτήσει τις φιλοδοξίες και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων.

Ο Μπετόβεν , για παράδειγμα , ήταν σκληρός προς  τους μαθητές του , αλλά εξακολουθούσε να παίρνει το καλύτερο από αυτούς . Μάρλον Μπράντο ήταν ένας οργισμένος νεαρός άνδρας των οποίων η οργή αργότερα στη ζωή ,τον οδήγησε στον αγώνα του για κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν  αποδεικτικά στοιχεία ότι ο θυμός είναι μια δυνατή μορφή κοινωνικής επικοινωνίας , ένα λογικό μέρος της συναισθηματικής εργαλειοθήκης των ανθρώπων και μια ορεκτική δύναμη που μας κινεί όχι μόνο προς ό, τι θέλουμε, αλλά τροφοδοτεί την αισιοδοξία , τη δημιουργική ανταλλαγή ιδεών, και την επίλυση προβλημάτων, εστιάζοντας τη σκέψη και τη διάθεση με πιο λεπτούς τρόπους . Εγκεφαλικά, ο θυμός είναι σε κάποιο βαθμό το  αντίθετο του φόβου , της θλίψης , της αηδίας , και του άγχους - συναισθημάτων που οδηγούν σε  αποφυγές και  μας κάνουν να προσπαθούμε να ξεφύγουμε  από αυτό που θεωρούμε δυσάρεστο . Όταν ο θυμός  αυξάνεται ,μας ωθεί  οργισμένα προς προκλήσεις που διαφορετικά θα χάναμε και προς δράσεις που πραγματικά  επιθυμούμε.

" Χρειαζόμαστε το θυμό , και υπάρχουν αρνητικές συνέπειες για τους ανθρώπους  χωρίς αυτόν, " λέει ο Aaron Sell , κοινωνικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Griffith της Αυστραλίας, βοηθώντας μας να αλλάξουμε τον παλιό τρόπο σκέψης για το θυμό . Αισθανόμαστε επιβράβευση γιατί μας φέρει πιο κοντά στους στόχους μας . Αν ασκείται με υπευθυνότητα , λένε οι επιστήμονες , ο θυμός  μπορεί  ακόμη και να μειώσει την επιθετικότητα .

Η ιδέα ότι ο θυμός είναι ένα θετικό συναίσθημα δεν είναι ακριβώς νέα . Ο Αριστοτέλης το 350 π.Χ. έγραψε ότι  «Ο καθένας μπορεί εύκολα να θυμώσει. Μα να θυμώσει κανείς τότε που πρέπει, στο βαθμό που είναι σωστό, στον κατάλληλο χρόνο, για ένα δίκαιο ζήτημα, και με το σωστό τρόπο, δεν είναι στο χέρι του καθενός κι ούτε είναι εύκολο πράγμα.» . Οι περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν σε μια  ήπια έως μέτρια  οργή  αρκετές φορές κάθε ημέρα  . Δεν είναι καμία έκπληξη ότι« τα μωρά γεννιούνται έτοιμα να εκφράσουν  οργή ,  επειδή αυτός  είναι το αποτέλεσμα  του γνωστικού μας μηχανισμού  που δημιουργείται από τη φυσική επιλογή . " Η φύση  ευνοεί  και  διατηρεί  το θυμό για τους ίδιους λόγους, όπως συντηρεί την  αγάπη, το σεξ , το φόβο , τη θλίψη , και το άγχος : την επιβίωση και την κινητοποίηση.