Χαλαρώστε σε 5 βήματα

Στην καθημερινή μας ζωή ανησυχούμε για τη δουλειά μας, τα λεφτά μας, τους φίλους και συνεργάτες μας , την οικογένειά μας...και όλα αυτά πριν καν δούμε τις ειδήσεις....
Το άγχος αυτό είναι χρήσιμο ορισμένες φορές, όταν μας βοηθά να επιλύουμε προβλήματα, μπορεί ωστόσο να γίνει υπερβολικό και να μας προκαλεί δυσκολίες στην καθημερινότητα και αίσθημα δυστυχίας.
Ο παρακάτω οδηγός χαλάρωσης 5 βημάτων ονομάζεται «Το γαλήνιο μυαλο» έχει κατασκευαστεί από ψυχολόγους (Paukert et al., 2013) και βασίζεται κυρίως σε συμπεριφορικές τεχνικές.

 


1. Επίγνωση
Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι ξέρουν τι τους προκαλεί άγχος. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα! Προσπαθήστε να κρατήσετε ένα «ημερολόγιο άγχους» είτε πραγματικό, είτε στη φαντασία: πότε νιώθετε άγχος και ποια είναι τα σωματικά συμπτώματα; Συχνά το βήμα αυτό μπορεί και από μόνο του να βοηθήσει!
2. Αναπνοές
Το άγχος συνοδεύεται συχνά από γρήγορες, «ρηχές» ανάσες. Προσπαθήστε να αλλάξετε την αναπνοή σας, κάνοντάς τις ανάσες σας αργές και βαθιές. Μπορείτε ακόμη να μετράτε αργά ενώ αναπνέετε ή να τοποθετήσετε το ένα χέρι πάνω στο στομάχι σας ώστε να νιώθετε καλύτερα το βάθος των αναπνοών σας. Παράλληλα, προσπαθήστε να υιοθετήσετε μια χαλαρωτική στάση σώματος (αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να είστε ξαπλωμένοι...). Η χαλάρωση των χεριών, το χαμόγελο βοηθούν!
3. Χαλαρωτικές σκέψεις
Πόσο εύκολο είναι κάτι τέτοιο όταν κάποιος βρίσκεται σε μεγάλη ένταση; Το κλειδί είναι να έχουμε έτοιμες μερικές τέτοιες σκέψεις...που μπορεί να είναι ένα απλό «Ηρέμησε!», ή μια πιο πολύπλοκη χαλαρωτική εικόνα ή σκέψη.
4. Αύξηση της δραστηριότητας
Αρχικά, μπορεί να ακούγεται παράξενο, ωστόσο όταν η αυξημένη δραστηριότητα σχετίζεται με ευχάριστες ασχολίες, νιώθουμε καλύτερα! Ακόμη και ουδέτερες ή και κουραστικές ασχολίες, όπως το νοικοκυριό μπορεί να βοηθήσουν, σε αντίθεση με το καθισιό...Η δυσκολία εδώ είναι ότι όταν είμαστε αγχωμένοι, δεν έχουμε διάθεση να ασχοληθούμε με κάτι άλλο εκτός από το πρόβλημα που μας απασχολεί...Και εδώ το κλειδί είναι να έχουμε έτοιμη μια λίστα με ασχολίες που θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα.
5. Βελτίωση του ύπνου
Το άγχος προκαλεί συχνά προβλήματα στον ύπνο. Πόσες φορές δεν βασανίζεστε από ανήσυχες σκέψεις, στριφογυρνώντας στο κρεβάτι σας;
Ισχύει όμως και το αντίθετο, δηλαδή η στέρηση ύπνου να προκαλεί αύξηση του άγχους. Την επόμενη εβδομάδα θα μιλήσουμε για τεχνικές βελτίωσης του ύπνου.
Μεχρι τότε προσπαθήστε να χαλαρώσετε!