7 Ισχυρά βήματα για να σταματήσετε ένα διαζύγιο

divorceΠολλοί σύζυγοι αγνοούν για χρόνια τα «σήματα κίνδυνου και δυσαρέσκειας» που εκπέμπει ο/η σύντροφός τους. Κανένα από τα παράπονα  που ακούγονταν δεν έμοιαζε ότι θα μπορούσε να καταλήξει να είναι η αιτία για το διαζύγιο, όταν «ξαφνικά»  ο/η σύζυγός  ανακοινώνει ότι θέλει να τελειώσει ο γάμος , ή ακόμα και ότι έχει ήδη καταθέσει αίτηση διαζυγίου. Υπάρχει κάποιος τρόπος , στο έσχατο αυτό σημείο, να σταματήσει κάποιος ένα διαζύγιο;

Τα παρακάτω 7 βήματα μπορούν να αποτελέσουν έναν ισχυρό σύμμαχο για να καταφέρει κάποιος να σταματήσει ένα διαζύγιο:

1. Προετοιμασία για την ανάληψη δράσης

Εάν έχετε πραγματικά την επιθυμία να σταματήσετε ένα διαζύγιο , το συντομότερο δυνατό , πρέπει να καταπραΰνετε  τον πανικό , αφήστε στην άκρη τα μούτρα και τη μελαγχολία , και κάντε ένα σχέδιο δράσης. Τα παρακάτω βήματα θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα.

 

2 . Διαχειριστείτε  την επιθυμία να παίξετε το θύμα

«Πώς μπόρεσες να το κάνεις αυτό σε μένα ;» μπορεί να εκφράζει πώς αισθάνεστε , αλλά είναι μάλλον δεν είναι η σωστή στρατηγική για την επανάκτηση της χαμένης αγάπης του/της συζύγου σας . Το να  δημιουργήσετε τύψεις στον σύντροφό σας για να γυρίσει πίσω ,το μόνο που θα μπορούσε πετύχει θα ήταν έναν/μια  σύζυγο με μια αντίδραση/σκέψη  του  τύπου : «Μισώ να είμαι και πάλι εδώ». Δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε ένα διαζύγιο.

Για να αντιστρέψετε  το «ο ταλαίπωρος/η», σε «υπερήφανος/η»,  υπενθυμίστε στον εαυτό σας πόσα μπορείτε να προσφέρετε σε ένα γάμο με τα θετικά χαρακτηριστικά σας και βρείτε τρόπο να τα αναδείξετε στο έπακρο. Αρκετά σύντομα θα αρχίσετε να πιστεύετε στον εαυτό σας περισσότερο.

Αφήστε τις ενέργειές σας να μιλούν δυνατότερα από τις λέξεις. Φυλάξτε τα λόγια σας για να περιγράψετε πόσο εκτιμάτε την/τον σύντροφο και όχι για να αναδείξετε τον εαυτό σας.

Μιλώντας για εκτίμηση, οι ισχυροί άνθρωποι διαχέουν θετική ενέργεια και στους άλλους. Χαμογελάστε στον εαυτό σας. Γελάστε με τα αστεία του/της. Εκφράστε την αγάπη σας. Μοιραστείτε την ευγνωμοσύνη σας για τα καλά πράγματα που έχει κάνει ο/η σύζυγός σας.

 

3 . Διευκρινίστε τι πρέπει να αλλάξει

Κάντε μια λίστα με όλα τα αρνητικά σχόλια που ο/η σύζυγός σας έχει κάνει για σας και που τώρα, εκ των υστέρων, μπορείτε να δείτε ότι ήταν προσπάθειες για να σταματήσει ένα διαζύγιο. Κάντε μια λίστα όλων των παραπόνων, επικρίσεων και θυμωμένων παρατηρήσεων που μπορείτε να θυμηθείτε ως πιθανές αιτίες  για την τρέχουσα προσπάθεια διαζύγιο.

Ελέγξτε τη λίστα με τον/την σχεδόν - πρώην σας . Να είστε βέβαιος/α ότι δεν αφήσατε κανένα παράπονο εκτός. Την ίδια στιγμή, να κρατήστε τον τόνο της φωνή σας ισχυρό, όπως θα κάνατε ελέγχοντας απλά τη λίστα του supermarket: «Δεν τρέχει κάτι , απλά τσεκάρω ότι η λίστα είναι πλήρης», ούτε θύμα, ούτε δουλοπρεπής.

Μόλις έχετε τη λίστα σας , σκεφτείτε την πατρική σας οικογένεια. Από τη μαμά σας; Τον μπαμπά σας; Τα μεγαλύτερα αδέλφια; Όσο πιο αποτελεσματικά μπορείτε να αναγνωρίσετε καθώς μεγαλώνατε, ποιος μπορεί να σας «δίδαξε» κάποιο από τα λάθη , τόσο πιο αποτελεσματικά θα είστε σε θέση να το εγκαταλείψετε και να το αντικαταστήσετε  με μια αυτή πολύ καλύτερη συνήθεια.

Στη συνέχεια φτιάξτε ένα σχέδιο δράσης για τον αντικαταστήσετε κάθε στοιχείο στη λίστα σας .

 

4. Βελτιώστε την εικόνα σας

Η εμφάνιση μπορεί να είναι ένα τεράστιο ατού που αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας στην προσπάθεια να σταματήσει ένα διαζύγιο .

Χάστε βάρος. Ξανασκεφτείτε το χτένισμά σας. Δώστε προσοχή στα ρούχα που φοράτε: πετάξτε ξεπερασμένα ρούχα και παπούτσια . Φανταστείτε πώς θα ήταν αν ήσασταν εντυπωσιακά ελκυστική/ος. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να βελτιώσετε το νέο σας προσωπικό στυλ.

 

5. Ξεκαθαρίστε όλα τα παλιά που «πονάνε»

Μάθετε τα παράπονα και τα πληγωμένα συναισθήματα που μεταφέρει ο/η συζύγου σας και θα μπορούσαν να ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στην αίτηση για το διαζύγιο. Γράψτε μια λίστα με όλες τις στιγμές που ο/η πρώην σας θυμάται με θυμό και πικρία. Δημιουργήστε και τη δική σας λίστα.

Στη συνέχεια, ελέγξετε μαζί, ένα προς ένα,  κάθε στοιχείο αυτού του καταλόγου  για να βρείτε τις «παρεξηγήσεις». Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας από εσάς πρέπει να κοιτάξει για το δικό του μερίδιο στην παρεξήγηση, παρανόηση, λάθη, κλπ. Κανείς δεν σχολιάζει τι έκανε ο άλλος και ήταν προβληματικό. Επικεντρωθείτε στο να καταλάβετε τι κάνατε εσείς λάθος που έχει συμβάλει στο πρόβλημα και  ζητείστε συγγνώμη γι αυτό. Στη συνέχεια, βρείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά στο μέλλον, για να αποτρέψετε/αποφύγετε τυχόν επαναλήψεις .

Τα λάθη είναι για να μαθαίνουμε. Αν ο γάμος σας είναι σε κρίση τώρα , πιθανώς να μην έχετε κάνει αρκετά για να «κερδίσετε» από τα λάθη σας.

 

6. Πιστέψτε στον εαυτό σας

Διατηρήσετε το ηθικό σας ψηλά, πράγμα που θα σας βοηθήσει να  σταματήσετε το διαζύγιο. Εάν βαθιά μέσα σας πιστεύετε ότι δεν αξίζει να αγαπηθείτε, θα πρέπει να το αλλάξουμε αυτό. Χρησιμοποιήστε το «temporal tapping» μια τεχνική για την αλλαγή αυτοκαταστροφικών πεποιθήσεων. Με τα τρία μεγαλύτερα δάχτυλα του δεξιού χεριού σας , πατήστε σε έναν κύκλο γύρω από το δεξί αυτί σας . Πατήστε από εμπρός προς τα πίσω , κάτω και γύρω και πάλι επάνω , ολοκληρώνοντας έναν κύκλο, κάντε 10 κύκλους. Κατά τη διάρκεια τον κύκλων, πείτε φωναχτά , «Μου αξίζει να αγαπηθώ . Είμαι αξιαγάπητος/η. Μου αξίζει να αγαπηθώ. Είμαι αξιαγάπητος. κλπ ....»

Το temporal tapping επαναπρογραμματίζει το μυαλό σας , αντικαθιστώντας τις αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό σας με θετικές.

Ακολουθήστε αυτή την πρακτική όσο το δυνατόν συχνότερα, μέχρι να αισθανθείτε την αποφασιστικότητά σας και την αυτοπεποίθηση σας αρκετά ισχυρή ώστε να στηριχθείτε επάνω τους .

 

7 . Μάθετε δεξιότητες που ο καθένας χρειάζεται, για να είναι  καλός σε ένα γάμο.

Δεν θα περίμενε κανείς να αγορεύσει στο δικαστήριο σε μία δίκη χωρίς πρώτα να έχει μάθει τις δεξιότητες ενός δικηγόρου. Ωστόσο, πόση εκπαίδευση έχουμε για το επάγγελμα του συζύγου; Μάλλον πολύ μικρή.

Μάθετε τις τέσσερις βασικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση μιας σχέσης αγάπης : 1)να μιλάμε μαζί συνεργατικά 2)λήψη από κοινού αποφάσεων 3) προλάβετε το θυμό πριν χαλάσει τη σχέση σας και 4) εκφράζοντας θετικά συναισθήματα που πηγάζουν από τον ένα για τον άλλο. Τα blog-αυτοβοήθειας, οι δημοσιεύσεις και τα βιβλία ή ένα online μάθημα θα σας βοηθήσουν ενώ μερικές φορές είναι απαραίτητος ένας για σύμβουλος ζεύγους για να αναπτύξετε αυτές τις δεξιότητες.