5 πρακτικές συμβουλές για την καταπολέμηση του στρες

stress freeΣυμβουλή # 1 : Εξασκείστε κάποια μορφή αυτοχαλάρωσης τουλάχιστον μία ή δύο φορές την ημέρα. Κανείς για παράδειγμα δεν χρειάζεται να σκεφτεί δύο φορές για το βούρτσισμα των δοντιών του κάθε μέρα. Εάν εξασκείτε αυτοχαλάρωση ή διαλογισμό για πέντε λεπτά, δύο φορές την ημέρα για το υπόλοιπο της ζωής σας, θα σας είναι πολύ πιο εύκολο «να θυμηθείτε» πώς να ηρεμήσετε τα συναισθήματά σας όταν βρίσκεστε σε δύσκολη κατάσταση και πρέπει να το κάνετε άμεσα.

Συμβουλή # 2 : Μην «ιδρώνετε» με μικρά πράγματα , και  συνειδητοποιήστε ότι τα περισσότερα που μας αγχώνουν είναι αρκετά ασήμαντα . Μια καλή πρακτική είναι να αναρωτηθούμε αν η ανησυχία μας αφορά ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου . Για παράδειγμα , κάποιος βρίσκεται σε μποτιλιάρισμα και αναστατώνεται γιατί  θα αργήσει στην εργασία του, ας αναρωτηθεί αν αυτό είναι ένα ζήτημα  ζωής - ή - θανάτου!  Η απάντηση είναι σχεδόν πάντα όχι, ενώ μια κατάσταση στην οποία  κάποιος αρχίζει να οδηγεί σαν τρελός για να πάει εγκαίρως στη δουλειά του θα μπορούσε να γίνει απειλητική για τη ζωή αρκετά εύκολα .

Συμβουλή # 3 : Μην παίρνετε αυτά που κάνουν ή να λένε οι άλλοι άνθρωποι (ή αποτυγχάνουν να κάνουν ή να πουν ) προσωπικά. Ένας καλός τρόπος για να ενισχύσετε αυτή την άποψη είναι να σκεφτείτε : «Δεν το λέει για μένα !» . Αυτό είναι εύκολο σαν σκέψη , αλλά συχνά δύσκολο στην πράξη, ιδίως με τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους που φαίνεται να πιέζουν τα «κουμπιά μας» σκόπιμα . Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι και οι άλλοι είναι αγχωμένοι και προσπαθούν  να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους αλλά συχνά αποτυγχάνουν οικτρά .

Συμβουλή # 4 : Εξασκηθείτε στο να μετατρέπετε το φταίξιμο σε συμπάθεια, συμπόνια και ενσυναίσθηση , τόσο για τον εαυτό σας και για τους άλλους . Η απόδοση ευθυνών και οι κατηγορίες σπάνια δημιουργούν ένα θετικό αποτέλεσμα και σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνουν την εγγύτητα και τη σύνδεση. Εάν συνήθως κατηγορείτε τον εαυτό σας, να θυμάστε ότι τα λάθη είναι ευκαιρίες για να μάθετε. Αν συνηθίζετε να υποδεικνύετε τα λάθη των άλλων , δημιουργήστε ενσυναίσθηση υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας παρόμοια λάθη που έχετε κάνει. Κανείς δεν θα σας παραπονεθεί γιατί έλαβε μεγαλύτερη συμπάθεια ή συμπόνια.

Συμβουλή # 5 : Μετατρέψτε κάθε αρνητική σκέψη σε θετική ή ουδέτερη. Αρχικά , αυτό μπορεί να φανεί πολύ δύσκολο , αλλά με την πάροδο του χρόνου βρίσκει κάποιος τον τρόπο να μετατρέψει τις αρνητικές σκέψεις που υπάρχουν γύρω του,  με μεγαλύτερη ευκολία.

Κάτι παρόμοιο είναι να σταματήσετε να διαμαρτύρεστε ( ναι , για τα πάντα ! ) για ένα μήνα . Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε «αδρανής» όταν οι άλλοι κάνουν ή λένε πράγματα που σας ενοχλούν. Αντί να διαμαρτύρεστε , το οποίο συνήθως εκφράζεται ως επίκριση-επίπληξη στον “άλλον”, για παράδειγμα ένα μήνυμα όπως :«Πάλι άργησες πως θα τελειώσουμε την δουλεία; Δεν κάνεις για τίποτα!» , μπορεί να εκφραστεί ως αίτημα από “εσάς” ως εξής: «Σε παρακαλώ ειδοποίησε με την επόμενη φορά που νομίζεις ότι μπορεί να αργήσεις , έτσι ώστε να οργανώσω το χρόνο που μένει, για να τελειώσουμε τη δουλειά» .