5 κρυφά σημάδια του άγχους στο παιδί.

Δεν είναι όλα τα συμπτώματα του άγχους προφανή. 

Το άγχος στα παιδιά είναι προφανές, έτσι; Τα παιδιά θα σας πουν τους φόβους τους. Θα πρέπει να φοβούνται όλη την ώρα. Μπορεί να προσκολλώνται σε σας στις νέες καταστάσεις.

Θα ξέρατε αν το παιδί σας είναι ανήσυχο – έτσι δεν είναι;

Δυστυχώς, το άγχος δεν είναι πάντα τόσο προφανές. Μερικά παιδιά δεν εκφράζουν τις ανησυχίες τους. Δεν παρουσιάζουν τους φόβους τους. Και το άγχος δεν είναι στο ραντάρ των γονιών τους.

Δείτε παρακάτω τα πέντε κρυφά σημάδια του άγχους του παιδιού:

1.Σωματικά συμπτώματα: Το άγχος δεν είναι μόνο στο μυαλό μας, είναι και στο σώμα μας. Εδώ είναι μερικά μόνο παραδείγματα: Το παιδί σας δε θα ενεργείται. Θα είναι δυσκοίλιο για εβδομάδες. Θα πάτε στο γιατρό και δεν θα υπάρχει καμία ιατρική προέλευση.Το στομάχι του παιδιού σας πονάει. Αισθάνεται ότι θέλει να κάνει εμετό. Αντιμετωπίζει γαστρεντερικά προβλήματα. Πηγαίνετε στον παιδίατρο αλλά δεν υπάρχει ιατρική προέλευση.

Πώς το άγχος επηρεάζει το σώμα

  • Κεφάλι: πονοκέφαλοι, ζαλάδες, διαταραχές ύπνου, εφιάλτες και τράβηγμα μαλλιών.
  • Στόμα: δαγκωματιές στο εσωτερικό του μάγουλου, φάγωμα νυχιών και κόκκινα σκισμένα χείλη.
  • Λαιμός: δυσκολία στην κατάποση, στεγνό στόμα και μόνιμος βήχας.
  • Στέρνο: δυσκολία στην αναπνοή, πόνος και ταχυκαρδία.
  • Στομάχι: ναυτία, εμετοί, διάρροια, δυσκοιλιότητα και κράμπες.

2.Σχολική άρνηση:Το παιδί σας συνήθιζε να αγαπά το σχολείο. Πάντα είχε φίλους και έπαιρνε καλούς βαθμούς. Τώρα είναι μια μάχη μόνο και μόνο για να τα βάλετε στο αυτοκίνητο. Θα σας πουν ότι δεν αισθάνονται καλά. Το στομάχι τους πονάει. Λένε ότι πρόκειται να κάνουν εμετό. Τα κρατάτε στο σπίτι - μόνο για να εξαπατηθούν, επειδή φαίνονται μια χαρά λίγο αργότερα.

Μπορείτε να μιλήσετε με το δάσκαλο και τον σύμβουλο (αν υπάρχει), όλοι επιμένουν ότι το παιδί σας έχει φίλους, ότι δεν είναι θύμα εκφοβισμού, ότι απολαμβάνει το σχολείο.

Τα Σαββατοκύριακα είναι χωρίς πόνο. Το παιδί σας φαίνεται απολύτως υγιές - και, στη συνέχεια, την Κυριακή ξανακυλά. Ο κύκλος αρχίζει ξανά.

3.Θυμός: Ο θυμός μπορεί να είναι δύσκολος. Τα παιδιά μπορούν να είναι θυμωμένα για πολλούς λόγους. Μπορεί να έχουν δυσκολία στην αυτορύθμιση. Μπορεί να έχουν ένα θέμα διάθεσης. Μπορεί να έχουν ένα σκληρό χρόνο αποδοχής του όχι. Αλλά μαζί με τους συνήθεις διεκδικητές, το άγχος μπορεί επίσης να είναι η αιτία που τονίζει το θυμό.

Εάν το παιδί σας γεμίζει πολύ βαθιά με τις ανησυχίες του - το μόνο πράγμα που εμφανίζεται στην επιφάνεια θα μπορούσε να είναι ο θυμός τους.

Έρχονται στο σπίτι από το σχολείο έτοιμα να εκραγούν. Η ώρα για ύπνο φέρνει μαζί την οργή και την αντίσταση. Οι νέες καταστάσεις προκαλούν ασυνήθιστη εχθρότητα και περιφρόνηση.

Δώστε προσοχή στο πότε και γιατί το παιδί σας θυμώνει - καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να ανακαλύψετε την πραγματική αιτία.

4.Αποφυγή των δραστηριοτήτων:Στο παιδί σας άρεσε πολύ το ποδόσφαιρο και τώρα αρνείται να πάει. Το παιδί σας είπε ότι ήθελε να κάνει μαθήματα κολύμβησης, αλλά μετά το πρώτο μάθημα δεν μπορείτε να ξαναπάτε. Το παιδί σας θέλει πάντα να μείνει σπίτι και αρνείται να πάει σε εστιατόρια και καταστήματα μαζί σας.

Όταν ένα παιδί αρχίζει να αποφεύγει καταστάσεις που συνήθιζε να απολαμβάνει - είναι καιρός να ρίξετε μια δεύτερη ματιά στο γιατί. Θα μπορούσε να είναι ότι απλά δεν του αρέσει πλέον το ποδόσφαιρο ή τα μαθήματα κολύμβησης - αλλά θα μπορούσε να είναι κάτι πιο σημαντικό.

Ο νούμερο ένα ανθυγιεινός μηχανισμός αντιμετώπισης του άγχους είναι η αποφυγή. Να αποφεύγουμε με κάθε κόστος.

Αν δεν πάω στο ποδόσφαιρο, τότε δεν θα έχω να ανησυχώ για την μπάλα που μπορεί να χτυπήσει το πρόσωπό μου.Αν λέω πως δε θέλω να πάω να κολυμπήσω, τότε δεν θα έχω να ανησυχώ για τυχόν βύθιση στον πάτο της πισίνας.Αν πασχίσω πολύ - τότε δεν θα χρειαστεί να πάω στο εστιατόριο, ούτε θα ανησυχώ μήπως κάνω εμετό δημόσια.

5.Ρουτίνα εναντίον τελετουργίας: Το παιδί σας πρέπει να παρατάξει όλα τα λούτρινα ζωάκια του σε μια τέλεια γραμμή πριν πάει για ύπνο. Πρέπει να πείτε "Σ 'αγαπώ" με ένα συγκεκριμένο τρόπο - για ένα συγκεκριμένο αριθμό φορών - πριν το παιδί σας πάει για ύπνο.

Οι γονείς συχνά μπερδεύουν την τελετουργική συμπεριφορά με τη ρουτίνα. Η ρουτίνα είναι ανακουφιστική και προβλέψιμη. Οι τελετουργίες είναι αυστηρές και πρέπει να επαναλαμβάνονται, αν δεν γίνονται ''σωστά''. Η ρουτίνα είναι ένα υγιές μέρος της παιδικής ηλικίας – τα τελετουργικά είναι ένδειξη άγχους.

Το άγχος είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση. Όσο νωρίτερα τα παιδιά λάβουν βοήθεια - τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση σε μακροπρόθεσμη βάση. Αν αισθάνεστε πως το παιδί σας έχει κάποια σημάδια άγχους, αναζητήστε τη συμβουλή ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ποτέ δεν θα μπορούσε να βλάψει η επαγγελματική βοήθεια και καθοδήγηση.

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω:

ή απευθείας μέσω του site μας : https://www.therapy4all.gr/