13 τρόποι για να τονώσετε την αυτοεκτίμηση της κόρης σας

Πώς να βοηθήσετε τα κορίτσια να οικοδομήσουν αυτοπεποίθηση με βάση το τι μπορούν να κάνουν, όχι το πως δείχνουν.

Σε έναν πολιτισμό κορεσμένο με ψηφιακά αλλοιωμένες εικόνες απίστευτα λεπτών γυναικών, μεγαλώνοντας κορίτσια με υψηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι αποκαρδιωτικό στην πραγματικότητα. Αλλά ως γονείς, έχετε μεγάλη επιρροή, και για το τι λέτε και για το τι κάνετε. Παρακάτω υπάρχουν μερικές συμβουλές από ειδικούς για τα κορίτσια.

1.  Μοντέλο αποδοχής σώματος. Οι μαμάδες έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις κόρες τους για την εικόνα του σώματός τους. Μην ρωτάτε, "Μήπως αυτά τα τζιν με κάνουν να δείχνω παχιά;" ή μην ασχολείστε υπερβολικά με το φαγητό ή μην υποτιμάτε την εμφάνισή σας. Αποφύγετε - μιλώντας για το φαγητό και τον εαυτό σας - να χρησιμοποιείται τους όρους «καλός» ή «κακός». Για παράδειγμα:  «Ήμουν κακιά σήμερα: Έφαγα πίτσα. Γι' αυτό και δεν πρόκειται να φάω επιδόρπιο».

2. Ενημερώστε την κόρη σας για τα ΜΜΕ. Παρακολουθήστε τηλεόραση μαζί της και μιλήστε για αυτά που βλέπετε. Βοηθείστε την να αναπτύξει μια κριτική ματιά μέσα από την οποία να αποκωδικοποιεί τα μηνύματα και να φιλτράρει τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης.

3. Μην την μεγαλώνετε ως υποτακτική. Ενθαρρύνετέ την να διεκδικεί ό, τι χρειάζεται και θέλει. Δημιουργήστε ευκαιρίες για να χρησιμοποιεί τη φωνή της. Ρωτήστε την « Τί θέλεις;» Αφήστε την να κάνει μια επιλογή και στη συνέχεια να την  τηρήσει.

4. Ξεκινήστε ομαδικά αθλήματα από νωρίς. Έρευνα δείχνει πως τα κορίτσια που παίζουν σε ομάδες έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση. Υπάρχει ισχυρός συσχετισμός μεταξύ των κοριτσιών που παίζουν ομαδικά αθλήματα και των κοριτσιών που υποφέρουν λιγότερο από χαμηλή αυτοεκτίμηση, επειδή αναζητούν στα άλλα κορίτσια την αξία τους σε αντίθεση με τα αγόρια στα οποία αναζητούν την επιβεβαίωση.

5.Μαμάδες, μη δανείζεστε τα ρούχα της κόρης σας. Αφήστε την να έχει το δικό της στυλ, τη δική της εμφάνιση. Ειδικά, και αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο πράγμα, αν έχει μια μαμά που κατά τα πρότυπα της κοινωνίας είναι πιο όμορφη ή πιο λεπτή από την κόρη της.

6. Απομακρύνετε τους επαίνους από την εμφάνιση. Πρέπει να κάνουμε μια πολύ συνειδητή προσπάθεια να εξισορροπήσουμε τα συγχαρητήριά μας για την εμφάνιση ενός κοριτσιού με τις φιλοφρονήσεις για το ποια είναι και τι κάνει στον κόσμο. Προκαλέστε τον εαυτό σας να ταιριάζετε κάθε κομπλιμέντο που δίνετε για την εμφάνιση της κόρης σας με τουλάχιστον δύο κομπλιμέντα για κάτι που δεν  βασίζεται στην εμφάνιση, και κάντε το ίδιο και για άλλα κορίτσια, όπως φίλες της κόρης σας, ανιψιές, κ.λπ.

7. Βοηθείστε την να οικοδομήσει δεξιότητες που είναι ανεξάρτητες με την εμφάνιση. Κάντε την να ασχοληθεί με δραστηριότητες που χτίζουν μια αίσθηση εμπιστοσύνης, αντί να εστιάζετε στην καλή εμφάνιση και στην απόκτηση αντικειμένων, όπως το θέατρο, η μουσική, η τέχνη. Οτιδήποτε πραγματικά μπορεί να βοηθήσει τα κορίτσια να εκφραστούν με λόγια ή μέσω της δημιουργικότητας ή της δραστηριότητας και όχι μέσω της εμφάνισης ή αυτού που κουβαλούν.

8. Μιλήστε για το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου της κόρης σας. Μήπως περιλαμβάνουν μια γυναικεία προοπτική; Φανταστείτε αν σας έβαζαν μαζί σε μια οικογενειακή ιστορία και ζητούνταν μόνο από τους άνδρες οι αναμνήσεις τους, οι προοπτικές τους. Σκεφτείτε όλες τις πληροφορίες που θα χάνονταν.

9. Να επαινείτε την κόρη σας για τις προσπάθειές της και όχι για την απόδοσή της. Εστιάστε λιγότερο στο αποτέλεσμα και περισσότερο στις προσπάθειες και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. Η επιδεξιότητα είναι αυτή που χτίζει την αυτοπεποίθηση και η εκμάθηση στο να ανέχονται την αποτυχία, η οποία ενισχύει την ανθεκτικότητα.

10. Να είστε προσεκτικοί σχετικά με τα περιοδικά που έχετε στο σπίτι. Η έρευνα δείχνει ότι μετά από 15 λεπτά κοιτάζοντας ένα περιοδικό μόδας, η διάθεση αλλάζει από την περιέργεια και τον ενθουσιασμό, στη σύγκριση και την υποτίμηση του εαυτού μας.

11. Μην κατηγορείτε άλλες γυναίκες. Και μην αφήνετε ούτε τα αγόρια και τους άνδρες στην οικογένειά σας να το κάνουν. Μην αφήνετε τα παιδιά να πειράζουν ο ένας τον άλλο για το φαγητό ή την εμφάνιση. Μην αφήνετε να συμβαίνει αυτό στο σπίτι σας. Είναι πραγματικά επιβλαβές.

12. Μπαμπάδες: Μην συμπεριφέρεστε στην κόρη σας, σαν μια νεανίδα που διατρέχει κίνδυνο. Όταν οι πατεράδες αντιμετωπίζουν τα κορίτσια σαν να είναι τα εύθραυστα, αβοήθητα, μικρά όντα, το μήνυμα είναι το εξής: «Ο ρόλος σας είναι να δείχνετε καλά μόνο όταν ένας άντρας καθαρίσει για εσάς και σας σώσει». Αντ 'αυτού, να της δώσετε την ευκαιρία και τα εργαλεία-να αλλάξει μόνη της το δικό της λάστιχο, να χρησιμοποιήσει τη φωνή της και να μιλήσει για τον εαυτό της, να αθληθεί, να είναι σε θέση να αψηφήσει τον εαυτό της και να πάρει πάλι τα πάνω της. Νομίζω ότι είναι ένα καλό μέτρο για να πείτε πως, «Αν θα το έκανα αυτό με το γιο μου, θα πρέπει να είμαι έτοιμος να το κάνω και με την κόρη μου.»

13. Βεβαιωθείτε ότι ξέρει πως την αγαπάτε ό,τι κι αν γίνει. Θέλει να ξέρει ότι θα την αγαπάτε ανεξάρτητα από την εμφάνισή της, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει, ή από το πώς ντύνεται ή από το πώς εκείνη θα μπορούσε να κάνει κάτι. Γιατί παρόλο που τα παιδιά είναι τόσο εξαρτημένα από τους συνομηλίκους τους για ανατροφοδότηση, όταν είναι στην εφηβεία τους, αυτά που πιστεύουν οι γονείς για εκείνα έχουν μεγάλη σημασία.

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω:

ή απευθείας μέσω του site μας : https://www.therapy4all.gr/