10 τρόποι για την Πρόληψη της Παιδικής Σεξουαλικής Κακοποίησης

Η ανοιχτή συζήτηση για τα μέρη του σώματος και η τακτική χωρίς μυστικά μπορούν να προστατεύσουν τα μικρά παιδιά, χωρίς να τα τρομάζετε.

Διδάσκουμε στα παιδιά μας όλους τους τρόπους για να παραμένουν ασφαλή. Τα διδάσκουμε να παρακολουθούν την καυτή σόμπα, να κοιτάζουν και τις δύο πλευρές πριν διασχίσουν το δρόμο. Αλλά, τις περισσότερες φορές, η ασφάλεια του σώματος διδάσκεται πολύ αργότερα και, μερικές φορές, είναι πολύ αργά. Έρευνα που διενεργήθηκε από το CDC εκτιμά ότι περίπου 1 στα 6 αγόρια και 1 στα 4 κορίτσια κακοποιούνται σεξουαλικά πριν από την ηλικία των 18. Θέλετε να ακούσετε κάτι ακόμα πιο τρομακτικό; Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μόνο το 10% των δραστών ήταν ξένοι για το παιδί και το 23% των δραστών ήταν παιδιά!

Αυτές οι στατιστικές δεν εκπλήσσουν. Οι ειδικοί συναντούν σε εβδομαδιαία βάση παιδιά που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Πολλά από αυτά είναι κάτω των πέντε ετών. Σχεδόν όλα ήξεραν το δράστη και τις περισσότερες φορές, ο δράστης ήταν ένα άλλο παιδί!

Οι γονείς συχνά λένε πως δεν πίστευαν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε αυτούς. Ακόμα, υποστηρίζουν πως ποτέ δεν αφήνουν τα παιδιά τους με ξένους και πάντα είναι υπό την επίβλεψή τους.

Μήπως τα παιδιά σας πηγαίνουν σε ραντεβού για παιχνίδι; Πάνε στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο; Έχετε φίλους ή την οικογένεια πάνω από το σπίτι σας; Μήπως παίζουν στο σπίτι του γείτονα; Το γεγονός είναι, πως είναι δύσκολο να αποτρέψετε πλήρως τον κίνδυνο του παιδιού σας να κακοποιηθεί.

Τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί συνήθως προέρχονται από καλές γειτονιές και καλά σπίτια και πηγαίνουν σε πολύ καλά σχολεία. Αυτά τα παιδιά έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση σε παιδότοπο, σε φιλικό σπίτι, στην τάξη, στην παιδική χαρά, στο σχολικό λεωφορείο, στο χώρο που παίζουν και έξω στην αυλή τους.

Αν και είναι πραγματικά τρομακτικό, πρέπει να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να βγουν έξω στον κόσμο και να αλληλεπιδρούν με τους γύρω τους. Μπορούμε, όμως, να τα οπλίσουμε με γνώση που θα μπορούσε να τα σώσει από την κακοποίηση.

Οι γονείς δεν μιλούν πάντα αρκετά νωρίς στα παιδιά τους για την ασφάλεια του σώματος. Νομίζουν ότι τα παιδιά είναι πολύ μικρά. Είναι πολύ τρομακτικό για αυτούς. Ποτέ όμως δεν είναι πολύ νωρίς, και δεν πρέπει να είναι μια τρομακτική συνομιλία. Παρακάτω υπάρχουν 10 πράγματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το παιδί σας να είναι λιγότερο ευάλωτο σε σεξουαλική κακοποίηση:

1.Συζητείστε σχετικά νωρίς για τα μέρη του σώματος.Ονομάστε τα μέρη του σώματος και μιλήστε γι 'αυτά από πολύ νωρίς. Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα ονόματα για τα μέρη του σώματος, ή τουλάχιστον διδάξτε στο παιδί σας ποιές είναι οι πραγματικές λέξεις για τα μέρη του σώματός τους. Πολλά μικρά παιδιά ονομάζουν τον κόλπο τους «από κάτω». Νιώθοντας άνετα χρησιμοποιώντας αυτές τις λέξεις και γνωρίζοντας τι σημαίνουν μπορεί να βοηθήσουν ένα παιδί να μιλήσει με σαφήνεια εάν έχει συμβεί κάτι ανάρμοστο.

2.Διδάξτε τους ότι ορισμένα μέρη του σώματος είναι ιδιωτικά.Πείτε στο παιδί σας ότι τα ιδιωτικά-απόκρυφα μέρη τους ονομάζονται έτσι, επειδή δεν μπορούν όλοι να τα δουν. Εξηγήστε ότι η μαμά και ο μπαμπάς μπορούν να τα δουν γυμνά, αλλά οι άνθρωποι που βρίσκονται έξω από το σπίτι πρέπει να τα βλέπουν μόνο με τα ρούχα τους. Εξηγήστε πώς ο γιατρός τους μπορεί να τα δει χωρίς τα ρούχα τους, επειδή η μαμά και ο μπαμπάς είναι εκεί μαζί τους και ο γιατρός εξετάζει το σώμα τους.

3.Διδάξτε τα όρια του σώματος του παιδιού σας.Πείτε στο παιδί σας ότι κανείς δεν πρέπει να αγγίζει τα απόκρυφα μέρη τους και ότι δεν πρέπει κανείς να τους ζητήσει να αγγίξουν κάποιου άλλου τα απόκρυφα μέρη. Οι γονείς θα ξεχάσουν συχνά το δεύτερο μέρος αυτής της πρότασης. Η σεξουαλική κακοποίηση συχνά αρχίζει όταν ο δράστης ζητά από το παιδί να αγγίξει αυτόν ή κάποιον άλλον.

4.Πείτε στο παιδί σας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «μυστικά» αναφορικά με το σώμα.Οι περισσότεροι δράστες θα πουν στο παιδί να κρατήσει κρυφή την κακοποίηση. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα φιλικό τρόπο, όπως, «μου αρέσει να παίζω μαζί σου, αλλά αν πεις σε κάποιον άλλον τι παίξαμε δεν θα μου επιτρέψουν να έρθω πάλι». Ή μπορεί να είναι μια απειλή: «Αυτό είναι το μυστικό μας. Αν το πεις σε κάποιον εγώ θα τους πω ότι ήταν δική σου ιδέα και θα έχεις μεγάλο πρόβλημα!» Πείτε στα παιδιά σας ότι δεν έχει σημασία τι  τους λέει ο καθένας, τα μυστικά που αφορούν το σώμα τους δεν είναι κάτι καλό και θα πρέπει πάντα να σας το λένε, αν κάποιος προσπαθήσει να τους πείσει να κρατήσουν ένα τέτοιο μυστικό.

5. Πείτε στο παιδί σας ότι κανείς δεν πρέπει να φωτογραφίζει τα ιδιωτικά μέρη τους.Αυτό συχνά παραλείπεται από τους γονείς. Υπάρχουν πολλοί άρρωστοι παιδόφιλοι εκεί έξω που αγαπούν να φωτογραφίζουν και να εμπορεύονται φωτογραφίες γυμνών παιδιών στο διαδίκτυο. Αυτή είναι μια επιδημία που βάζει το παιδί σας σε κίνδυνο. Πείτε στα παιδιά σας ότι κανείς δεν πρέπει να παίρνει ποτέ φωτογραφίες από τα ιδιωτικά μέρη τους.

6. Διδάξτε στο παιδί σας πώς να ξεφεύγει από τρομακτικές ή άβολες καταστάσεις.Μερικά παιδιά νιώθουν άβολα να λένε στους ανθρώπους «όχι» ειδικά σε μεγαλύτερους συμμαθητές ή ενήλικες. Πείτε τους ότι είναι σωστό να λένε σε κάποιον ενήλικο πως πρέπει να φύγει, αν αισθάνεται ότι κάτι λάθος συμβαίνει, και βοηθήστε τα δίνοντάς τους τις λέξεις για να βγαίνουν από άβολες καταστάσεις. Πείτε στο παιδί σας ότι αν κάποιος θέλει να δει ή να αγγίξει τα απόκρυφα μέρη μπορεί να του πει ότι πρέπει να φύγει για να πάει τουαλέτα.

7.Να έχετε μια κωδική λέξη, την οποία τα παιδιά σας μπορούν να χρησιμοποιούν όταν αισθάνονται ανασφαλή ή θέλουν να τα πάρετε από κει.Όταν τα παιδιά μεγαλώσουν λίγο περισσότερο, μπορείτε να τους δώσετε μια κωδική λέξη που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, όταν αισθάνονται ανασφαλείς. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι, όταν υπάρχουν επισκέπτες ή όταν βρίσκονται σε ραντεβού για παιχνίδι ή διανυκτερεύουν σε φιλικό σπίτι.

8. Ενημερώστε τα παιδιά σας πως δεν θα μπουν ποτέ σε μπελά αν σας πουν ένα μυστικό που αφορά το σώμα τους.Τα παιδιά συχνά ισχυρίζονται πως δεν είπαν τίποτα, γιατί νόμιζαν ότι θα έβρισκαν τον μπελά τους. Ο φόβος αυτός συχνά χρησιμοποιείται από τον δράστη. Πείτε στο παιδί σας πως ό,τι κι αν συμβεί, όταν σας λένε οτιδήποτε έχει να κάνει με την ασφάλεια του σώματος ή τα μυστικά που αφορούν το σώμα τους δε θα έχουν ΠΟΤΕ πρόβλημα.

9. Πείτε στο παιδί σας πως ένα άγγιγμα στο σώμα μπορεί να το γαργαλήσει ή να το κάνει να αισθανθεί καλά.Πολλοί γονείς και βιβλία μιλούν για «το καλό και τον κακό άγγιγμα», αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, επειδή συχνά αυτά τα αγγίγματα δεν πονάνε, ούτε προκαλούν αρνητική αίσθηση. Προτιμάται ο όρος «μυστικό άγγιγμα», δεδομένου ότι είναι μια πιο ακριβής απεικόνιση του τι μπορεί να συμβεί.

10.Πείτε στο παιδί σας ότι οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται ακόμα και με ανθρώπους που γνωρίζουν ακόμη και με ένα άλλο παιδί.Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να συζητήσετε με το παιδί σας. Όταν ρωτάτε ένα μικρό παιδί πως μοιάζει «ένας κακός», θα περιγράψει πιθανότατα έναν κακοποιό από τα  καρτούν. Μπορείτε να πείτε κάτι σαν, «Η μαμά και ο μπαμπάς μπορούν να αγγίξουν τα απόκρυφα μέρη σου, όταν σε καθαρίζουν ή χρειάζεσαι κρέμα, αλλά κανένας άλλος δεν θα πρέπει να σε αγγίζει εκεί. Ούτε οι φίλοι, οι θείες ή οι θείοι, οι καθηγητές ή οι προπονητές. Ακόμα και αν σου αρέσουν ή νομίζεις ότι είναι υπεύθυνοι, θα πρέπει να εξακολουθούν να μην αγγίζουν τα απόκρυφα μέρη σου».

Σίγουρα αυτές οι συζητήσεις μόνο δε θα εμποδίσουν απόλυτα τη σεξουαλική κακοποίηση, αλλά η γνώση είναι ένας ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά που μπαίνουν στο στόχαστρο λόγω της αθωότητας και της άγνοιάς τους σε αυτόν τον τομέα.

Και μια συζήτηση δεν είναι αρκετή. Βρείτε οποιαδήποτε στιγμή να επαναλάβετε αυτά τα μηνύματα, όπως την ώρα του μπάνιου ή όταν τρέχουν γύρω σας γυμνά. Ας ευαισθητοποιηθούμε όλοι στο σοβαρό αυτό θέμα της πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών!

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω:

ή απευθείας μέσω του site μας : https://www.therapy4all.gr/