10 τρόποι για να αυξήσετε την ντοπαμίνη στον εγκέφαλο

Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που βοηθά στον έλεγχο της ανταμοιβής και των κέντρων ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Βοηθά, επίσης, στη ρύθμιση της κυκλοφορίας και της συναισθηματικής αντίδρασης και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να δούμε τα οφέλη, αλλά και να αναλάβουμε δράση για να κινηθούμε προς αυτά.'

Εδώ είναι κάτι που αξίζει να σημειωθεί (πραγματικά!): Η ντοπαμίνη είναι ένας ισχυρός νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο. Στην πραγματικότητα, είναι η χημική ουσία του εγκεφάλου που είναι άμεσα υπεύθυνη για τα κίνητρα και την εστίαση. Ποιός δεν θέλει να έχει περισσότερα εσωτερικά κίνητρα και να είναι συγκεντρωμένος;

Ένα άλλο πραγματικά συναρπαστικό πράγμα είναι πως η ντοπαμίνη μπορεί να αυξηθεί! Ναι, μπορείτε να βελτιώσετε αποτελεσματικά τα κίνητρα, την εστίαση και τη διάθεσή σας με τη λήψη των φυσικών βημάτων για την αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλό σας.

Δείτε παρακάτω 10 τρόπους να αυξήσετε τα επίπεδα της ντοπαμίνης:

1. Μην εθίζεστε

Πολλοί άνθρωποι εθίζονται σε κάτι, διότι τους δίνει κάποια στιγμιαία ικανοποίηση - τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το σεξ, η πορνογραφία, τα ψώνια, και άλλες εθιστικές συμπεριφορές, που στην πραγματικότητα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα στα επίπεδα ντοπαμίνης μακροπρόθεσμα. Στην ουσία, όταν είμαστε υπερβολικά εθισμένοι σε κάτι, το «κύκλωμα ανταμοιβής» του εγκεφάλου μας διεγείρεται και ποθούμε το "γρήγορο χτύπημα". Αυτό δεν είναι μια βιώσιμη λύση για την παραγωγή της ντοπαμίνης, η οποία μπορεί και πρέπει να γίνεται με φυσικό τρόπο.

2. Λίστα ελέγχου μικρών εργασιών

Η ντοπαμίνη αυξάνεται όταν είμαστε οργανωμένοι και τελειώνουμε τα καθήκοντα - ανεξάρτητα από το αν το έργο είναι μικρό ή μεγάλο. Έτσι, μην επιτρέπετε στο μυαλό σας να ανησυχεί για πράγματα που πρέπει να γίνουν. Αντ' αυτού, καταγράψτε αυτά τα καθήκοντα και, στη συνέχεια, μαρκάρετε ένα κάθε φορά. Είναι αποδεδειγμένο πως είναι πιο ικανοποιητικό για τα επίπεδα ντοπαμίνης του εγκεφάλου όταν διαγράφουμε κάτι από τη λίστα των καθηκόντων μας. Επίσης, γράψτε και μαρκάρετε τα καθήκοντα, ανεξάρτητα αν μπορείτε να τα θυμηθείτε.

3. Δημιουργήστε κάτι

Οι συγγραφείς, οι ζωγράφοι, οι γλύπτες, οι ποιητές, οι τραγουδιστές, οι χορευτές, και άλλοι καλλιτέχνες, μπορούν να ταυτιστούν με αυτό. Όταν είμαστε σε δημιουργική κατάσταση, μπορούμε να γίνουμε υπερ-συγκεντρωμένοι. Σαν αποτέλεσμα, μπορούμε να μπούμε σε μια κατάσταση που ονομάζεται ροή. Η ντοπαμίνη είναι η χημική ουσία του εγκεφάλου που μας επιτρέπει να επιτύχουμε αυτή την κατάσταση. Το δίδαγμα είναι το εξής: ασχοληθείτε με ένα χόμπι ή μια δραστηριότητα στην οποία μπορείτε πραγματικά να δημιουργήσετε κάτι απτό. Δοκιμάστε κάτι σαν τέχνες, χειροτεχνία, επισκευή αυτοκινήτων, σχέδιο, φωτογραφία, ή κάτι άλλο που σας ακούγεται ενδιαφέρον.

4. Άσκηση

Έχουμε συζητήσει επανειλημμένα τη σημασία και τα οφέλη της σωματικής άσκησης και αυτό πρόκειται να προσθέσουμε στον κατάλογο και πάλι. Έτσι, η άσκηση όχι μόνο μας βοηθάει να ανακουφιστούμε από το άγχος, να επιτύχουμε καλύτερη σωματική υγεία και να μας κάνει πιο παραγωγικούς. ενισχύει τα επίπεδα της ντοπαμίνης μας. Πιο συγκεκριμένα, η άσκηση αυξάνει πολλαπλούς νευροδιαβιβαστές - σεροτονίνη και ενδορφίνες, εκτός από τη ντοπαμίνη. Υπάρχει και κάτι άλλο που είναι τέλειο: η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι επίπονη. Απλά μια βόλτα ή το ανέβασμα μερικών σκαλοπατιών θα επιτύχει μια ικανοποιητική αύξηση ντοπαμίνης.

5. Κάνοντας «σερί»

Όπως και με τη δημιουργία ενός καταλόγου ελέγχου, πετυχαίνοντας ένα σερί είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα της ντοπαμίνης. Πάρτε ένα ημερολόγιο ειδικά για το σκοπό αυτό: γράψτε οποιονδήποτε στόχο έχετε και τις ημέρες της εβδομάδας ή του μήνα, που έχει προγραμματιστεί. Για παράδειγμα, εάν γυμνάζεστε έξω κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, σημειώστε αυτές τις μέρες στο ημερολόγιο για το μήνα. Καθώς ολοκληρώνετε μια δραστηριότητα, σημειώστε το στο ημερολόγιο. Διατηρώντας ένα σερί, θα κρατήσετε την ντοπαμίνη.

6. Αυξήστε την τυροσίνη

Από τις χημικές ουσίες που συνθέτουν την ντοπαμίνη, καμία δεν είναι πιο σημαντική από την τυροσίνη. Στην πραγματικότητα, η τυροσίνη θεωρείται το δομικό στοιχείο της ντοπαμίνης. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να παίρνετε αρκετή από αυτή την πρωτεΐνη. Υπάρχει μια μεγάλη λίστα με τροφές που αυξάνουν την τυροσίνη, συμπεριλαμβανομένων:

  • Αμύγδαλα
  • Αβοκάντο
  • Μπανάνες
  • Βόειο κρέας
  • Κοτόπουλο
  • Σοκολάτα
  • Καφές
  • Αυγά
  • Πράσινο τσάι
  • Γάλα
  • Καρπούζι
  • Γιαούρτι

Υπάρχουν ένα σωρό καλά πράγματα εκεί, γι 'αυτό δεν πρέπει να είναι δύσκολο να βρείτε κάτι που θα εξυπηρετεί τα επίπεδα της ντοπαμίνης σας καλά.

7. Ακούστε μουσική

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί η μουσική σας κάνει ευτυχισμένο; Θέλω να πω, μπορούμε να είμαστε στα πατώματα μια στιγμή, αλλά όταν θα βάλουμε το αγαπημένο μας τραγούδι, λικνιζόμαστε και κουνάμε τα πόδια ... νιώθοντας επίσης πολύ ωραία για τον εαυτό μας! Ο λόγος για αυτό είναι ότι ακούγοντας μουσική αυξάνονται τα επίπεδα ντοπαμίνης. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες λένε ότι ακούγοντας μουσική έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την κατανάλωση των αγαπημένων μας τροφίμων ή παρακολουθώντας την αγαπημένη μας εκπομπή. Έτσι, όταν αισθάνεστε πεσμένοι, βάλτε μερικά από τα αγαπημένα σας τραγούδια και λικνιστείτε!

8. Διαλογιστείτε

Όπως και με την άσκηση, ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερα οφέλη του διαλογισμού. Όπως συζητήσαμε, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ευαίσθητος σε μία ποικιλία από εθισμούς. Μια άλλη εθιστική συνήθεια που έχουμε είναι η υπερβολική σκέψη. Η υπερβολική σκέψη δεν είναι απλώς μια συνήθεια που αποσπά την προσοχή, είναι επίσης ένας πραγματικός καταναγκασμός που μας αφήνει σε μια αμήχανη κατάσταση, ενώ έχει επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην πνευματική μας ανάπτυξη. Ωστόσο, οι επιστήμονες τελικά πλησιάζουν σε αυτό που οι Βουδιστές γνωρίζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια: ο διαλογισμός και η συνειδητότητα (mindfulness) είναι απαραίτητα για ένα υγιές μυαλό.

9. Συμπληρώματα

Ενώ υπάρχουν μερικοί εξαιρετικοί τρόποι για να αυξήσετε τα επίπεδα της ντοπαμίνης, μερικές φορές είμαστε αντιμέτωποι με κρίσιμες στιγμές που καθιστούν όλα τα παραπάνω αρκετά δύσκολα. Ευτυχώς, υπάρχουν φυσικά συμπληρώματα στην αγορά που έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης. Εδώ είναι μερικά:

  •  Ακετυλλο-τυροσίνη: Ένα άλλο δομικό στοιχείο της ντοπαμίνης. Μια υγιής δόση από αυτό καθιστά πιο εύκολο για τον εγκέφαλο να παράγει ντοπαμίνη.
  • Κουρκουμίνη: Ένα ενεργό συστατικό που είναι επίσης κοινό σε κάρυ μπαχαρικά και στον κουρκουμά.
  • Ginkgo Biloba: Ένα εξαιρετικά δημοφιλές συμπλήρωμα που επίσης πιστεύεται ότι ενισχύει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και τη διατηρήσει να κυκλοφορεί στον εγκέφαλο περισσότερο.
  •  L-Θειανίνη: Αυξάνει πολλαπλούς νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης. Το πράσινο τσάι είναι μια καταπληκτική πηγή για αυτό.

10. Κάντε αποτοξίνωση

Όσο θαυμαστό κι αν είναι το σώμα μας, συσσωρεύουμε τοξίνες και βακτήρια που κάνουν κακό σε εμάς. Οι ενδοτοξίνες είναι το είδος που μπορεί να αποδιοργανώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και περιορίζει επίσης την παραγωγή της ντοπαμίνης. Μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν να καθαρίσετε από τις ενδοτοξίνες: να τρώτε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, να κοιμάστε αρκετά, και να αντιστέκεστε στον πειρασμό να καταναλώνετε λιπαρά ή ζαχαρούχα τρόφιμα.

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω:

ή απευθείας μέσω του site μας : https://www.therapy4all.gr/